Diari La Veu del País Valencià
Els maquinistes de Renfe convoquen vaga per als dies 2, 9, 11, 12, 13 i 14 de març

El Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (SEMAF) ha convocat una vaga a Renfe per als dies 2, 9, 11, 12, 13 i 14 de març. El motiu per a declarar aquestes aturades seria “la impossibilitat de dur a terme els acords del I Conveni Col·lectiu del Grup Renfe, així com el desenvolupament de projectes de viabilitat per la falta de contractacions, en no poder ocupar el personal format amb eixa finalitat”.

En una nota de premsa, el SEMAF denuncia que “la situació actual en l’operació diària dins de l’empresa es veu afectada directament per contínues fallades i mancances la solució de les quals no es pot fer d’una manera ràpida i efectiva si no existeix la voluntat i intenció de la Direcció de l’empresa ni dels organismes implicats a què respon”.

Un dels exemples que citen són “els innumerables retards que es produeixen dia a dia, com a usuaris i treballadors, en Rodalia” i argumenten que són “conseqüència de la falta de processos de manteniment, tant en la infraestructura com en el material que presta servei, junt amb la falta de personal patent en tot el col·lectiu”. El SEMAF també assegura que la falta d’incorporacions impossibilita el compliment dels programes de formació, mobilitat o seguretat.

El sindicat afirma que tot això “fa impossible que la qualitat del servei siga igual a la que s’oferia fa anys” i que “es duguen a terme les noves freqüències anunciades per Foment”. De fet, es mostren sorpresos perquè “s’anuncien més serveis en determinats fòrums, mentre que en altres es manifesta la impossibilitat de fer front a més ofertes per falta de recursos”. Finalment, el SEMAF lamenta que es generen problemes “traspassant responsabilitats, on la presa de decisions no es fa patent i dificulta la tasca de totes les parts implicades”.

Quan serà la vaga?

El SEMAF ha convocat vaga de 24 hores per al 2 de març i aturades parcials la resta de dies. Així, divendres 2 de març l’aturada serà de 00h a 24h; divendres 9 de març, de 12h a 16h i de 18h a 22h; diumenge 11 de març, de 19h a 23h: dilluns 12 de març, de 5h a 9h, de 14h a 16h i de 18h a 22h; dimarts 13 de març, de 5.30h a 9.30h, de 13h a 15h i de 19h a 23h. La vaga de maquinistes acabarà dimecres 14 de març, amb una aturada entre les 6h i les 10h.

Pel que fa als serveis mínims, els convocants de la vaga han acordat proposar “aquells serveis la interrupció dels quals pose en perill la vida o les condicions normals d’existència de tota o part de la població espanyola, conforme amb la doctrina emanada de la OIT i a l’esperit de la nostra Constitució”. A més, es comprometen a difondre aquesta informació a fi de “previndre els usuaris de la realització de la vaga”.

Per als trens de Rodalia, els serveis mínims són un màxim del 75% dels trens en hora punta i un màxim del 50% la resta del dia.

Pel que fa a la Mitja Distància, circularan el 65% dels trens, i en Alta Velocitat i Llarga Distància, el 72%. En el cas dels trens de mercaderies, s’estableix un percentatge del 25% del servei habitual. Tota la informació sobre els serveis mínims establits es poden consultar en la web de Renfe.

Què fer si tens un bitllet per a un tren que no circula?

Per als viatgers d’AVE i Llarga Distància i Mitja Distància que tinguen un bitllet per a un dels trens que no circulen per la vaga, Renfe els oferirà, “sempre que siga possible”, viatjar en un altre tren en l’horari més aproximat al del bitllet adquirit. També es podran anular o canviar per a una altra data els bitllets, sense cap cost afegit, en qualsevol dels canals de venda de Renfe.

Comparteix

Icona de pantalla completa