Diari La Veu del País Valencià
El Consell haurà d’informar en 6 mesos dels contractes vigents amb empreses que van finançar el PPCV

Les Corts han aprovat aquest migdia, amb el vots favorables del partits del Botànic i el PPCV (78) i el no de Ciutadans (8), la Proposició No de Llei presentada per Podem que insta el Consell a fer una “inspecció dels contractes en vigor amb la Generalitat Valenciana signats amb empresaris vinculats a la trama Gürtel.

La proposta s’ha convalidat després que la formació encapçalada per Antonio Estañ haja acceptat l’esmena de Compromís i PSPV que modifica lleugerament la resolució i que, sobretot, amplia de 2 a 6 el termini donat a la Conselleria d’Hisenda perquè reta compte del seu compliment.

El Consell, doncs, haurà d'”informar les Corts Valencianes” sobre “quins contractes dels empresaris vinculats a la trama Gürtel s’han signat en aquesta legislatura i quines han sigut les garanties legals per a aquestes contractacions amb la Generalitat Valenciana”.

Les Corts demanen també que s’analitzen els contractes encara en vigor i signats abans de juliol de 2015. De fet, el text reclama la revisió dels contractes amb empreses “vinculades amb el cas Gürtel que encara hui treballen amb la Generalitat” amb l’objectiu que, “en cas de detectar-se irregularitats o” si incompleixen “la legalitat contractual”, es cancel·len i s’establisquen “les multes oportunes”.

La PNL cita, un per un, els empresaris que, durant el judici que s’està celebrant a l’Audiència Nacional espanyola, han admés haver col·laborat amb la trama Gürtel en el finançament de les necessitats electorals del PPCV en les campanyes de 2007 i 2008.

El text que s’ha d’aprovar preveu la creació d’una Oficina de Supervisió de la Contractació, prevista en la recent llei de contractes públics de l’Estat, que dóna la possibilitat als territoris de crear un òrgan semblant al d’àmbit estatal que depén del Ministeri d’Hisenda.

Aquest òrgan, inclòs en l’esmena de PSPV i Compromís, és la raó adduïda per Ciutadans per a rebutjar la iniciativa. Així ho ha explicitat el diputat Toni Subiela, per a qui l’Oficina de Supervisió “és un altre chiringuito, com l’Agència Antifrau”. Subiela ha assegurat que votarien a favor de la PNL original de Podem, però no amb l’esmena acceptada.

Tot i que ha votat a favor, el PPCV ha mostrat la seua disconformitat amb la PNL perquè només inclou les empreses relacionades amb Gürtel i “no totes les que puguen estar implicades en casos de corrupció”. En la seua esmena, els populars demanen que es cree un registre d’empreses on consten les relacions familiars entre els membres del Consell i les empreses amb adjudicacions públiques.

Comparteix

Icona de pantalla completa