Diari La Veu del País Valencià
El PNB acusa Compromís de defensar la uniformitat fiscal davant la quota basca

El Partit Nacionalista Basc sembla fart que algunes forces polítiques qüestionen de manera permanent la quota basca. Això és el que es va veure durant el Ple del Congrés dels Diputats d’aquest dimarts, en el debat d’una moció de Compromís al voltant del nivell d’implicació del govern espanyol cap a la reforma del finançament autonòmic.

El diputat de Compromís Enric Bataller va exigir de nou la millora del sistema de finançament del País Valencià davant “la discriminació de pertànyer a un determinat territori”. La diputada del PNB, Idoia Sagastizabal, va detectar que darrere d’aquesta afirmació “es deixa entreveure una vegada més el suposat privilegi del concert d’Euskadi i el conveni navarrés”

La parlamentària biscaïna va mostrar el seu desconcert enfront el que entén com un intent de Compromís de “perjudicar una sèrie de comunitats autònomes per a beneficiar la resta”. “No s’ha de fer dels sistemes diferenciats de finançament una lluita partidista”, va afegir.

Idioia Sagastizabal va prosseguir la seua intervenció qüestionant el partit valencià i expressant que el que es demostra amb aquestes justificacions és que “en aquests moments a Espanya és més rendible defensar la uniformitat que les especificitats locals” i va agregar que al PNB li “xoca” el fet que “per un costat demanen més independència i autonomia i, per un altre, semble que estan exigint homongeneitzar els impostos de totes les autonomies”. “El que sembla és que tracte de buscar en les diferències l’acoblament de les seues carències”, va concloure Sagastizabal.

Per la seua banda, Enric Bataller, diputat de Compromís encarregat de defensar aquesta moció, va demanar accions concretes al govern espanyol: “Sols obtenim vaguetats i promeses. No hi ha fets ni avanços. Reclamem una reforma de l’Estatut, del sistema de finançament i una major inversió”. Bataller va exposar que “els valencians representen un 11% de la població de l’estat espanyol, però les inversions no arriben al 7%”.

El diputat valencià va recordar també que la reforma de l’Estatut Valencià es va votar per unanimitat a les Corts i que el procediment duu paralitzat des del 13 de desembre de 2011 “amb l’obstrucció del Partit Popular i Ciutadans, perquè s’ha ampliat fins a 47 vegades el període d’esmenes sense aportar-ne cap.”

Esquerra Republicana, encara que va coincidir amb l’anàlisi de Compromís, va creure important “anar un pas més enllà” en les solucions. La diputada d’Esquerra, Ester Capella, va demanar que es recupere la proposta dels independentistes de crear l’Agència Tributària Valenciana perquè “és necessari establir la sobirania fiscal valenciana per a poder gestionar recursos propis, establir les prioritats i inversions i evitar l’espoli valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa