Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans bloqueja la baixada del llistó electoral de les Corts al 3%

La reforma de la llei electoral que hauria de permetre la rebaixa del llistó electoral del 5% al 3% corre perill. Amb el PPCV lluny de sumar-se al pacte, Ciutadans, la quarta pota necessària per a traure endavant un dels canvis normatius més desitjats pels partits tradicionalment minoritaris, s’ha fet enrere del principi d’acord per a fer més proporcional el sistema polític valencià.

“Volem una reforma de màxims. No volem un pedaç que s’haja de reobrir de seguida”, ha proclamat la portaveu de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez. La reforma necessita del concurs del partit taronja per tal d’assolir les dos terceres parts del suport parlamentari.

Ciutadans reclama que la nova llei incloga la reducció de les 3 circumscripcions a una per a millorar la proporcionalitat i que “els vots de tots els ciutadans valguen el mateix”. Aquesta conversió obligaria a una reforma de l’Estatut d’Autonomia i la impossibilitat d’aprovar el canvi de la llei electoral durant l’actual legislatura i la seua entrada en vigor abans de les pròximes eleccions autonòmiques.

Sánchez, però, ha negat que estiguen “bloquejant” la baixada del llistó electoral i ha assegurat que la seua demanda de màxims es deu a la voluntat de fer les coses bé i “traure un excel·lent en compte de conformar-se amb un aprovat.

Entre les exigències de Ciutadans també s’inclouen l’obligatorietat de les llistes obertes i desbloquejades i la celebració de primàries per part de tots els partits.

Comparteix

Icona de pantalla completa