Diari La Veu del País Valencià
La compra per Internet, l’opció preferida pels consumidors del futur

Els hàbits de consum dels valencians han variat molt els últims anys. Per quins productes opten els consumidors o en quins establiments els adquireixen depén de factors com l’edat, la proximitat a les botigues o la situació econòmica. Però si hi ha una tendència clara pel que fa al consum és l’augment de la confiança en les compres per Internet i la preferència dels joves per eixe canal de venda.

Així ho va explicar el president d’Avacu, Fernando Móner, en la presentació de l’Enquesta d’Hàbits de Compra i Consum per a 2017. Basant-se en les respostes dels enquestats, el cap de l’Associació Valenciana de Consumidors va assegurar que el potencial de creixement d’Internet al mercat alimentari “és increïble”. De fet, encara que el percentatge de clients que fan habitualment la seua compra mitjançant la xarxa és escassament de l’1%, fins a un 14% ho fa de manera esporàdica.

Hui en dia, encara el 73,42% dels enquestats prefereix anar a un supermercat a fer la compra perquè li agrada veure personalment els productes que adquireix. No obstant això, per a les grans cadenes de supermercats no passa desapercebut que hi ha un gruix de clients que troben molt positiu poder comprar des de casa. En concret, aquesta és una bona noticia per al 48,49% dels enquestats. Una mostra d’açò és que Mercadona –membre de la taula que ha elaborat l’enquesta– ha iniciat un projecte per a centralitzar i millorar les seues vendes en línia, malgrat que Juan Roig ha sigut històricament detractor d’aquesta opció. Del quasi 50% de consumidors que valora aquesta opció, un 14% assegura que o bé l’utilitza o bé té intenció de fer-ho a partir d’ara.

També es queda enrere la idea que fer compres per Internet no és segur. Aquesta percepció només la té el 19% dels enquestats, la majoria dels quals són d’edat avançada. Així, el 40% dels participants considera que comprar en línia no només és segur, sinó que els productes que es poden adquirir són de qualitat. Aquesta és una dada important, ja que la qualitat dels productes és un dels elements decisius per als valencians a l’hora de comprar.

En comparació amb el 2016 ha augmentat el percentatge de clients que saben que comprant per Internet tenen els mateixos drets que si compren en un supermercat (63%). Segons va explicar Móner, la preferència i la confiança per Internet augmenta en els enquestats més joves, “que són els consumidors del futur”.

D’altra banda, els consumidors majors de 65 anys són els que opten per acudir als mercats municipals, que només atrauen el 4,5% del total de compradors. “Cal animar la gent jove a comprar en aquestos establiments”, va insistir Móner durant la presentació. Les dades mostren que el futur d’aquestos comerços tradicionals passa per la seua modernització. Potser aquest és un dels motius pels quals alguns venedors del Mercat Central de València han optat per aliar-se amb Amazon per a potenciar les vendes en línia.

I és que el president d’Avacu assegura que, si les botigues milloren la seua “agilitat” en l’entrega dels productes, el percentatge de consumidors que utilitzarien el servei en línia creixeria exponencialment.

Més enllà del creixement en línia, l’enquesta mostra que encara hi ha esperança per al xicotet comerç. La compra en establiments de proximitat és un dels aspectes que valoren els consumidors. Això es tradueix en el fet que en un any ha augmentat en 4 punts el nombre persones que compren de manera habitual al xicotet comerç. El producte estrella és el pa, que és l’únic que no es compra majoritàriament en un supermercat.

Noves tecnologies més enllà de la compra

El futur d’Internet en el món del consum va més enllà de les compres. El 14% dels enquestats utilitzen Internet per a informar-se sobre les característiques dels productes que compren. Però, encara que el percentatge no és molt elevat, Fernando Móner ha deixat entreveure que el futur de l’etiquetatge passa per les noves tecnologies.

El 25% dels consumidors demana que la lletra en les etiquetes siga més gran, que oferisca una informació detallada però, alhora, clara i que incloga informació nutricional per racions. D’altra banda, cada vegada són més els consumidors –majoritàriament joves– que demanen més presència d’imatges i dibuixos en les etiquetes. El president d’Avacu considera que tot el que els consumidors volen que s’incloga en les etiquetes no és possible amb el format actual; de fet, només el 37% dels enquestats les troben útils.

És per això que Móner veu en les noves tecnologies i especialment en els QR el futur d’un etiquetatge que agrade als usuaris, especialment, “als joves, que utilitzen els mòbils per a tot”.

Comparteix

Icona de pantalla completa