Diari La Veu del País Valencià
València posa fre a la turistificació de Ciutat Vella suspenent la tramitació dels canvis d’ús residencial a hoteler

L’Ajuntament de València ha acordat aquest dilluns, en la Comissió d’Urbanisme, suspendre cautelarment la tramitació de les llicències que sol·liciten el canvi d’ús residencial a hoteler per a immobles de Ciutat Vella, com ha informat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià.

Sarrià ha explicat que aquesta decisió, que haurà de ser ratificada pel ple del consistori dijous vinent, és una “mesura preventiva” i “temporal” que es planteja mentre es tramita i exposa al públic el Pla Especial de Protecció d’aquesta zona de la ciutat. “La suspensió cautelar serà fins a abril o maig”, ha detallat. A partir d’ací, es treballarà segons el nou pla. “És important evitar que en un futur es produïsquen situacions no reversibles”, ha afegit. El responsable municipal ha explicat que, “ara, amb caràcter general se suspén qualsevol tramitació de llicència que demane el canvi d’ús residencial a hoteler fins que es tramite el pla”. Després, quan arribe el pla, ja es parlarà de “supòsits concrets”.

El regidor ha apuntat que la mesura s’ha adoptat seguint la línia en favor d'”un ús dominant residencial” per a aquest districte. Ha agregat que l’evolució dels usos hotelers a costa dels residencials “no és solament un problema de València” sinó un “fenomen comú en ciutats que són objecte d’especial atenció des del punt de vista turístic”.

Sarrià ha destacat que la mesura de paralització no afectarà el tràmit de les peticions de llicència “presentades ja amb documentació”. En aquest cas es troben, entre llicències d’obra i d’activitat, 70 casos. En concret, 47 d’hotels i 23 d’apartaments, com han precisat des de la Regidoria de Desenvolupament Urbà. El regidor també ha declarat que la suspensió cautelar no afectarà els immobles que “ja tinguen la qualificació d’ús terciari”; és el cas de la seu del PSPV de Blanqueries, que ostenta ja aquesta qualificació i s’hi projecta un hotel.

El regidor de Desenvolupament Urbà ha exposat que, amb aquesta mesura de suspensió cautelar de llicències, el govern local que conformen Compromís, PSPV i València en Comú vol “mantenir el caràcter residencial de determinats barris de Ciutat Vella” en què, com a “producte de la febre hotelera”, es podria produir “un efecte no desitjat d’expulsió de residents”. L’Ajuntament considera que “ha arribat el moment de regular i posar ordre” i que “el teixit, des del punt de vista hoteler de Ciutat Vella”, està “més que complit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa