Diari La Veu del País Valencià
El Consell trau endavant els nous horaris comercials sense el suport de Podem

La modificació de la llei d’horaris comercials ha eixit endavant després de dos anys de negociació. La tramitació per lectura única ha acabat amb els vots a favor de Compromí i PSPV; l’abstenció de Ciutadans i Podem, i els vots en contra del PPCV . La formació morada i els partits de la oposició han criticat el Consell per haver optat per una opció que no deixa lloc al debat ni a “la millora de la proposta”. Tot i aixo, han permés que les modificacions es pogueren aprovar.

Això no obstant, el conseller d’Economia, Rafael Climent, ja va anunciar dimarts que els canvis no entraran en vigor aquest cap de setmana, perquè calen uns dies fins que el DOGV els reculla. Ciutadans i Podem han justificat la seua posició assegurant que l’acord no soluciona els problemes del comerç i han destacat el rebuig que genera en la ciutat d’Alacant, centre de la polèmica durant les negociacions. Per la seua banda, el PPCV ha considerat que l’acord “és café per a tots” i que suposa “pa per a hui i fam per a demà”. Segons els populars, amb aquest pacte el Consell ha aconseguit “enfrontar els comerciants amb els seus representants”.

Després de la votació, Climent ha desitjat que marque “un abans i un després respecte al comerç valencià”. El conseller ha agraït els vots a favor de Compromís, PSPV i Agermanats, “que han entés que l’acord naix del consens i, fins i tot, l’abstenció de Ciutadans i Podem”. Amb l’acord, Climent ha donat per tancats “més de 25 anys de polèmica” en l’obertura de festius, que dóna peu a poder “dissenyar entre tots i totes el comerç del futur”.

El pacte aprovat a les Corts permet l’obertura al voltant de 38 dies festius en les zones considerades de gran afluència turística (ZGAT) de la ciutat de València i de tota la ciutat d’Alacant. Aquests festius hauran d’estar dins del període comprés entre el 15 de juny i el diumenge de després de Reis. No obstant açò, en aquest període hi haurà algunes excepcions en les quals els comerços romandran tancats, com ara el 24 de juny a Alacant, el 15 d’agost a València i el dilluns de Pasqua en ambdues ciutats. En cap cas es podrà obrir el dia de Nadal, d’Any Nou, de Reis, l’1 de maig i el 9 d’octubre.

A més de les dues grans ciutats, l’acord inclou Finestrat, Torrevella, Alboraig, l’Alfàs del Pi, Benissa, Oriola costa i el Pilar de la Foradada, mentre que a la resta del territori es podrà obrir 11 dies. A més a més, els festius amb possibilitat d’obertura en zones que no són ZGAT per a 2018 seran: 7 de gener, 18 de març, 1 d’abril, 1 de juliol, 25 de novembre i 2, 8, 16, 23 i 30 de desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa