Diari La Veu del País Valencià
El Consell opta per la innovació com a eix per a un canvi de model productiu

El Consell ha presentat aquest dimarts un document que actualitza l’aprovat a Elx el passat abril de 2016 en el qual es dissenya un canvi de model productiu basat en la innovació. El projecte està liderat per les conselleries d’Economia i d’Hisenda i per l’AVI i no és encara definitiu, ja que cal “debatre’l amb els protagonistes de la vida econòmica valenciana”, com són els empresaris i els treballadors, ha explicat el conseller d’Hisenda, Vicent Soler.

Es tracta de deixar enrere model del passat, “que va ser d’èxit, però basat en els preus baixos, en els costos unitaris de producció baixos i en el treball precari” i que ja no té futur, segons ha dit Soler; per tant, l’objectiu és adequar l’economia valenciana a la globalització amb noves estratègies per a competir amb les noves perifèries del món. Per a fer tot això, l’estratègia del Consell es basa en la diferenciació de productes, la innovació, la millora de la productivitat i la qualitat, “que donaran recorregut de futur”.

Per la seua banda, el conseller d’Economia, Rafa Climent, ha insistit que el document seguirà eixamplant-se. “És una aposta per l’economia real front al model d’economia especulativa que hi havia al territori”, ha destacat Climent. El Consell vol guanyar en productivitat creant ocupació estable i de qualitat mitjançant el foment de l’economia del coneixement. Climent ha emfatitzat que cal potenciar tots els sectors productius valencians “tenint sempre com a base la reindustrialització del territori”.

L’eix central del canvi de model és la innovació. Potenciant-la, el Consell espera augmentar la productivitat i aconseguir salaris dignes. D’altra banda Climent ha insistit en la necessitat de culminar una transformació del model energètic que passe per la “descarbonització de l’economia”, en la qual ha assegurat que el Consell ja està treballant. El responsable d’Economia ha explicat que un dels objectius d’aquest Consell és millorar la internacionalització i les exportacions i “anar cap a un model d’empresa diferenciat, on tots els que envolten les empreses innoven”. Per últim, Climent ha insistit que la sostenibilitat “ha de ser el paraigües de tots els projectes econòmics” i ha destacat la transparència, la justícia social i la solidaritat com els valors predominants del nou model econòmic.

El document recull un programa per a executar en 10 anys i els consellers esperen tindre’l enllestit en estiu. El pla compta amb 10 línies estratègiques amb diversos objectius cadascuna que seran esmenades pels agents socials en els pròxims mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa