Diari La Veu del País Valencià
L’informàtic valencià acusat de desobediència per clonar el web del referèndum es nega a declarar davant el jutge

L’informàtic valencià Daniel Morales ha declarat aquest dijous al jutjat número 4 de Paterna (Horta Oest) en qualitat d’investigat per una causa oberta per desobediència, acusat d’haver clonat els webs del referèndum de l’1 d’octubre ‘Referendum.cat’ i ‘garanties.cat’, suspesos pel Tribunal Constitucional.

A l’eixida de la declaració, el seu advocat Ricardo Cano ha explicat a l’ACN que l’acusat s’ha acollit al seu dret a no declarar i tan sols ha respost les preguntes de la seua defensa, que han tingut per objecte “desmuntar tota la versió novel·lesca que inclou l’atestat policial”. Cano ha exposat que l’atestat acusa el jove de ser el líder d’un moviment que compta amb el suport d’altres particulars que van contribuir a una causa organitzada per a replicar els webs.

El jutjat va autoritzar el passat 22 de setembre l’entrada i escorcoll en l’habitatge del jove, en el qual va intervenir tres discos durs i un telèfon mòbil. L’acusat ha explicat que en l’escorcoll la policia insistia de saber si havia rebut ordres per part de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, ha afegit que el van telefonar des de Madrid per a demanar-li que col·laborara a extreure les dades del cens electoral del referèndum. Les diligències es van instruir a petició de la unitat d’investigació tecnològica de la policia espanyola en el marc de la investigació oberta contra l’acusat per, presumptament, distribuir el codi font a partir del qual es va crear la pàgina clonada amb continguts relacionats amb el referèndum.

L’advocat ha incidit en el fet que encara no se li havia prestat declaració cinc mesos després de l’entrada i escorcoll al domicili i ha assenyalat que el fet que a l’acusat se’l configure com a líder d’un moviment per a la desobediència “no té cap força probatòria”. Al respecte, ha dit que perquè hi haja un delicte de desobediència ha d’haver un requeriment previ per a no desobeir; en aquest cas, una prohibició explícita a l’acusat perquè no clone el web.

A les preguntes del jutge sobre si l’acusat controlava la difusió de les seues rèpliques, l’advocat ho ha negat i ha preguntat al jutge si és que existia el requeriment previ per a no distribuir el codi font, tal com va fer l’informàtic. La policia conclou a l’informe que l’origen de nombroses rèpliques del web tenen lloc en la publicació del codi font efectuat per aquest jove que, de manera organitzada, controlada i dirigida per ell, hauria provocat la proliferació incontrolada de rèpliques d’aquestes pàgines “ajudant a expandir un procés de desobediència a la legislació vigent i radicalització”.

“El que no entén el sistema és que pot haver gent d’altres nacionalitats, zones de l’estat o de l’estranger que es puguen solidaritzar amb actes de repressió i coacció a la llibertat d’expressió; tot el que siga plantar cara front a això ha de ser organitzat i amb finançament ocult”, ha afegit el lletrat. En aquest sentit, Ricardo Cano ha qualificat la causa com “una aberració derivada de l’interés polític de mantindre les diligències obertes” i ha criticat el que considera “una instrumentalització de l’administració de justícia per interessos polítics”. Amb tot, ha confiat que “s’impose el seny i que s’arxive”.

“Insistien a saber si m’havia contractat la Generalitat de Catalunya”

L’informàtic acusat ha explicat a l’ACN que el dia de l’escorcoll 8 policies i la secretària judicial es van personar a casa seua, van suplantar la seua identitat per a canviar les contrasenyes perquè no poguera accedir als comptes i li van requisar material.

“Insistien a saber si m’havia contractat la Generalitat de Catalunya, venien amb aquesta idea i no es creien que no fóra així”, ha explicat. Així mateix, ha exposat que posteriorment va rebre una telefonada des de Madrid per a demanar-li col·laboració per a extreure les dades del cens del referèndum.

A preguntes sobre per què es va decidir a difondre el codi font, Morales ha dit que no està posicionat en favor de la independència de Catalunya sinó que simplement ho va fer com un acte en favor de la llibertat d’expressió a la xarxa i perquè no veu bé “que es puguen censurar webs per motius polítics o ideològics”. L’informàtic ha afegit que va difondre les dades de manera individual i que persones que no coneix s’han dedicat a expandir-lo.

El jove acusat creu que el seu cas és un “instrument merament polític” i que se l’ha volgut posar com “cap de turc per a fer por a la resta de la societat”. Així mateix, confia que la causa s’arxive.

Comparteix

Icona de pantalla completa