Diari La Veu del País Valencià
El Mercat Central de València s’alia amb Amazon per a fer el salt real a la venda electrònica

La compra de productes de proximitat ha fet un gir de 180 graus. Quinze parades del Mercat Central de València estan presents en Amazon Prime des d’aquest dimarts. Amb l’acord arribat amb el gegant del comerç electrònic, els venedors del mercat volen traslladar la venda tradicional a Internet amb l’objectiu d’arribar a clients “que no poden apropar-se al mercat”, ja que els repartidors de l’empresa lliuraran els aliments on el consumidor decidisca en un període màxim de dues hores.

Amazon va ser qui es va posar en contacte amb ells per a oferir-los formar part de la plataforma i l’Associació de Venedors del Mercat Central de València –de la qual no formen part tots els comerciants– va recollir el guant. Carnes González és una de les botigues que ja ven per Amazon i la seua responsable, Sonia, explica que, abans que la multinacional es posara en contacte amb ells, ja tenien pensat augmentar el servei de venda a domicili existent fins al moment.

Una de les condicions que Amazon va posar a l’Associació va ser que venedors de “tots els gremis” havien de sumar-se a la iniciativa. Tal com explica José Luis, responsable junt amb Isabel, la seua dona, de la botiga Menjars del Món, Amazon els va dir “que el nombre de parades que s’incorporaren a la plataforma era irrellevant” però que calia oferir tot tipus de productes alimentaris: des de carn i peix fins a brioixeria, passant per fruites i verdures fresques. Tampoc no és necessari que les botigues porten a Amazon tots els seus productes, ja que seria una “cosa complicada”, segons José Luis, perquè, en el seu cas i en el de molts altres, tenen moltes referències a la botiga i és molt difícil traslladar-ho tot.

Per motius de confidencialitat establerts per l’empresa americana, els venedors del Mercat Central no han pogut explicar quin percentatge es queden ells pels beneficis generats gràcies a les vendes en Amazon. El que que sí han manifestat és que, “per poc que siga, ja és ben rebut” perquè el que fa Amazon “és posar els productes a l’abast d’uns clients que no es podrien aconseguir d’una altra manera”. Els venedors consideren que el pacte amb la plataforma de comerç electrònic beneficiarà fins i tot els que no estan adherits a ella perquè es tracta d’una manera de fer publicitat al Mercat i de donar-lo a conéixer.

Sonia, una de les venedores que té ja els seus productes a Amazon Prime. / Diari La Veu.

“Consumidors de fora de la ciutat poden accedir a Amazon, veure l’oferta del Mercat i decidir visitar-lo un cap de setmana”, explica Sonia, que assegura que les portes estan obertes a les botigues que es vulguen unir més endavant. “És el futur del comerç”, insisteix la responsable de la carnisseria, que afirma que no podien “deixar passar aquesta oportunitat”.

Teresa, de Frutas y Verduras Flogado, és una de les venedores que ha preferit donar-li l’esquena el gegant de vendes electròniques perquè per a ella “és un embolic”. La comerciant considera que per a persones “d’una certa edat, poc posades en les noves tecnologies, donar aquest pas no és fàcil”, tot i que ella s’ho va estar pensant un temps. La dificultat per als venedors “inexperts en Internet” és per a ella el motiu principal pel qual molts botiguers no s’han volgut sumar a la iniciativa.

No es tracta d’acabar amb la tradició, sinó d’ampliar-la

L’essència del Mercat, com reconeixen els mateixos venedors, està en la proximitat. Conéixer els clients, parlar de “tu a tu” amb ells, aconsellar-los, que puguen veure, tocar i olorar els productes frescos són els elements que diferencien un mercat de qualsevol altre establiment i, per descomptat, del comerç electrònic.

Pot l’aliança amb Amazon deixar perdre aquests trets distintius? Jose Luís diu “taxativament” que no. Amazon és un canal de clients, “com si algú proposara portar al Mercat cada dia un camió ple de japonesos disposats a comprar”, explica el venedor, que assegura que a això no es pot negar perquè viu de vendre. Això no impedeix, segons ell, mantindre la tradició del mercat. “No la trenque sinó que l’amplie”, perquè Amazon no els imposa una manera de treballar.

Isabel i José Luis tenen els seus productes en Amazon Prime. / Diari La Veu

Gràcies a les noves tecnologies José Luis pot simular el tracte directe amb el client “mitjançant Skype o correu electrònic”. Està segur, igual que Sandra, que la possibilitat de comprar els productes del mercat per Internet no els farà davallar les vendes físiques “perquè el client que compra per Amazon no és el que ve al Mercat”.

El servei està disponible per a llocs on els repartidors puguen arribar en un màxim de dues hores i permet “allargar” l’horari del Mercat Central, que físicament tanca al voltant de les tres de la vesprada. En canvi, qui compre per Internet podra rebre’ls fins a les sis de la vesprada, de dilluns a dissabte.

Comparteix

Icona de pantalla completa