Diari La Veu del País Valencià
Compromís portarà a Fiscalia un metge que derivava pacients de la sanitat pública a una clínica privada

Compromís portarà a Fiscalia les derivacions que va realitzar l’excap de Neuroradiologia Intervencionista de l’Hospital General d’Alacant, entre 2006 i 2013, per a operar pacients en el centre privat Medimar, dins del pla de xoc sanitari per a reduir llistes d’espera. El cost de les intervencions el va facturar l’empresa de la filla del facultatiu per 7,2 milions d’euros.

El síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, i la diputada autonòmica per Alacant, Marian Campello, han exposat en roda de premsa la situació de fins a 86 malalts a qui es van practicar 1.246 intervencions en total, de vegades injustificadament. Així, han detallat que el cost de les operacions s’abonava a l’empresa Dagda Platinum, de la qual era apoderada la filla del cap de servei. “Va trobar la manera de derivar-se pacients de la pública a la privada i d’operar-los injustificadament les vegades que fera falta i que la seua filla cobrara per aquestes operacions”, ha exposat Campello.

A més, han precisat que el metge mancava de la pertinent convalidació per a treballar en la sanitat pública i privada, però que va aconseguir evadir els mecanismes de control. En 2012 se li va obrir un expedient disciplinari, pel qual està inhabilitat per a treballar en la sanitat pública i en aquests moments treballa en l’estranger. “No és per una qüestió de mala praxi”, ha subratllat Marian Campello.

Al costat d’una de les pacients que va alertar de la situació, Katia, present en la roda de premsa, els responsables polítics han explicat que la malformació arteriovenosa cerebral consisteix en una atomització de vasos sanguinis en el cervell i que per a reduir aquesta acumulació i poder acudir a una cirurgia, s’aplica un mètode d”embolització’ pel qual es redueix aquesta malformació.

Amb aquest mètode es va actuar sobre 86 pacients, alguns derivats des d’hospitals com Elda, Elx, Sant Joan d’Alacant o Oriola. Alguns d’aquests pacients es van sotmetre suposadament a 66 ‘embolitzacions’. Tot i que, segons informes dels col·legis de metges, no és aconsellable realitzar-ne més de sis i que la mitjana sobre un únic pacient és de tan sols tres embolitzacions.

Compromís presentarà una Proposició No de Llei en què s’insta a crear un nou protocol que establisca una comissió de seguiment sobre els casos derivats a la sanitat privada; que es garantisca el seguiment per equips multidisciplinaris de cada cas; establir mesures per a adjuntar la història clínica de cada pacient; augmentar el pressupost públic per a lluitar contra les llistes d’espera, i crear un grup de treball que detalle els errors generats en el pla de xoc.

Comparteix

Icona de pantalla completa