Diari La Veu del País Valencià
Gener ha estat un mes càlid i humit, amb 2 graus per damunt de la mitjana

El País Valencià ha tancat un mes de gener humit i molt càlid, amb una temperatura mitjana de 9,6 graus, 1,8 graus superior a la de referència (de 7,8) i amb una precipitació acumulada de 50,3 litres per metre quadrat, un 18% per damunt de la mitjana climàtica del període 1981-2010, que se situa en 42,5 l/m2.

Segons ha informat la delegació territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en temperatura van destacar els dos pics càlids dels primers dies del mes i dels dies 21 i 22. En aquest últim episodi, es van registrar 26,6 graus a València, que és la temperatura més alta registrada a la ciutat en un mes de gener des de 1869, any a partir del qual es tenen registres.

En precipitacions, el més destacat van ser els efectes del temporal de llevant dels dies 27 i 28, amb precipitacions generalitzades en la meitat sud del territori, que localment van arribar a ser fortes i van acumular més de 100 l/m2 en observatoris de l’interior nord de la demarcació d’Alacant i interior sud de la de València.

No obstant açò, va haver-hi una “gran diferència” entre les precipitacions acumulades a la demarcació d’Alacant i l’interior sud de la de València, zones que presenten un “clar superàvit” pluviomètric al gener, amb els registres de la meitat nord, sobretot del litoral de Castelló, on no s’arriba ni a la meitat del que sol ser normal al gener.

Així, Aemet explica que el caràcter “molt càlid” de gener obeeix a dos pics càlids centrats en els dies 3 i 4 i en els dies 21 i 22. En el primer pic càlid, les temperatures més altes es van observar al litoral de Castelló, amb 26,4 graus a Vinaròs i 26,1 ºC a Torreblanca el dia 3, i 25,7 en l’observatori provincial de Castelló, a Almassora, el 4.

La temperatura registrada a l’observatori de Castelló el dia 4 és la tercera més alta registrada en un mes de gener, només superada pels 27,4 graus del 7 de gener de 1982 i pels 26,4 del 13 de gener de 2004.

En el segon pic càlid, el dels dies 21 i 22 de gener, els registres més alts es van observar al litoral i prelitoral de València i Alacant, quan es van arribar a aconseguir 27,2 ºC a Elx; 27,1, a Llíria, i 26,6, a València, que és la temperatura més alta registrada en la ciutat en un mes de gener des de 1869.

Per contra, els dies més freds van ser el 7, el 8 i el 9. La mínima d’eixos dies va arribar fins a -7ºC a Villena, -6,3ºC a Vilafranca i -6,2ºC en la Pobla de Sant Miquel.

Les zones més càlides

En general, el mes ha sigut més anormalment càlid en el nord que en el sud, amb observatoris com Vilafranca, Atzeneta del Maestrat, Vinaròs o Morella, que tenen una anomalia mitjana mensual de temperatura superior a dos graus; també en el prelitoral sud de València se superen aquestos graus d’anomalia mitjana mensual. En l’altre extrem, les anomalies de temperatura més baixes s’han observat en localitats de la demarcació d’Alacant.

Pel que fa a les pluges, la precipitació acumulada ha sigut de 50,3 l/m2, un 18% superior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010 (42,5 l/m2). No obstant açò, les precipitacions de gener han tingut un repartiment “molt desigual” a causa que bàsicament es van acumular en el temporal de llevant dels dies 27 i 28, que van afectar la demarcació d’Alacant i l’interior sud de la de València.

Gran part de la demarcació de Castelló va quedar al marge d’eixe temporal i només la nevada que va afectar els Ports el dia 26, que va acumular quasi 20 centímetres d’espessor a Morella, va deixar quantitats significatives a l’extrem nord de la demarcació. Per demarcacions, l’anomalia de precipitació de cadascuna d’elles durant el mes de gener ha sigut de Castelló, un 30% menys; València, un 17% més, i Alacant, un 126% més.

D’aquesta forma, gener de 2018 és el dècim primer més humit des de 1950. Encara que el dia 6 de gener va haver-hi precipitacions en gran part del territori, que localment van ser acompanyades de neu i en algun punt com Elda i Petrer van estar acompanyades de tempesta i calamarsa, amb un espessor de tres centímetres, les precipitacions més importants es van registrar els dies 27 i 28.

Aquestes pluges van estar generades per una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA), que, unit al flux de vent humit de llevant, van donar lloc a un temporal amb precipitacions generalitzades en la meitat sud del territori, que localment van arribar a ser fortes i van acumular més de 100 l/m2 en observatoris de l’interior nord d’Alacant i interior sud de València.

Aquestes precipitacions van estar canalitzades per un “potent torrent” de vent en capes baixes, perpendicular als relleus prelitorals i de l’interior, i que, a més, van generar ratxes de vent que en alguns punts van superar els 80 km/h, a més de mar molt grossa en aigües costaneres de València amb ones que van superar els quatre metres.

Els valors més alts de precipitació en el mes de gener s’han registrat en zones de muntanya del sud de València i de l’interior nord d’Alacant com Barxeta, amb 154 l/m2; La Drova, amb 125,6 l/m2; Barx, 123,6 l/m2, o Alcoi, 110,8 l/m2. En l’altre extrem, en alguns observatoris del litoral de Castelló i del nord de València, les precipitacions del mes han sigut inferiors a 20.0 l/m2.

Comparteix

Icona de pantalla completa