Diari La Veu del País Valencià
Noatum Ports connecta amb un tren regular la seua terminal a Saragossa amb el Port de València

Noatum Ports acaba de connectar la seua terminal ferroviària, Noatum Rail Terminal Zaragoza, amb la seua terminal al Port de València mitjançant un servei regular ferroviari, a través de la recentment millorada línia 610. Aquest servei ferroviari té com a origen la terminal ferroviària de Noatum en Adif-Plaza Zaragoza i destinació en el Port de València. El servei serà setmanal i disposarà d’una capacitat de 61 TEU de càrrega en tots dos sentits, amb un temps de huit hores per a connectar tots dos punts, segons ha informat la companyia en un comunicat.

El servei compta amb trens que connecten regularment el port de València amb el seu hinterland (zona de origen) de Navarra i Aragó. Fins a hui, s’han operat en aquest corredor més de 20 trens i més de 1.000 TEU amb origen/destí Zaragoza Plaza/València. El servei anirà augmentant la seua freqüència “en breu” fins a aconseguir un servei diari entre tots dos punts “com a mínim”.

La connexió es farà extensiva al Port de Bilbao, amb un servei que connectarà la dàrsena de Noatum amb la plataforma logística de la companyia a Saragossa. Noatum Ports aconsegueix d’aquesta manera connectar ferroviàriament les seues dues terminals marítimes (València i Bilbao) amb les seues dues terminals ferroviàries interiors (Madrid i Saragossa), amb la qual cosa estarà en disposició d’oferir als seus clients un servei integral amb una cobertura peninsular.

El servei suposarà un volum anual d’uns 6.000 TEU, encara que es preveu que la freqüència del servei serà diària i que, per tant, es traduirà a un volum anual d’uns 29.000 TEU/any, segons la companyia. La connexió dels corredors mediterrani, central i atlàntic “contribuirà a millorar la competitivitat de les empreses valencianes, basques, aragoneses, càntabres, navarreses i de La Rioja”, expliquen des de la companyia. El benefici econòmic és “bidireccional i aporta noves oportunitats al teixit econòmic d’aquestes comunitats autònomes, sobretot a les de València i el País Basc”, asseguren.

Segons Noatum, aquesta connexió obri un corredor ferroviari “alternatiu” per a les exportacions/importacions del sud de França amb el Mediterrani i suposa, al mateix temps, una ruta alternativa per a l’economia de la zona del Mediterrani, els trànsits del qual poden accedir al nord d’Europa primer per via tren i, després, per via marítima a través de Bilbao, i viceversa”.

Aquesta situació ha sigut possible “gràcies a les recents actuacions de millora dutes a terme per ADIF sobre l’estructura i superestructura de la línia 610”. En paraules de Sun Kai, conseller delegat de Noatum Ports, “l’inici de l’operació regular d’aquest servei permetrà no solament el desenvolupament de les operacions d’importació/exportació del hinterland del port de València i del port de Bilbao, tots dos partícips en l’accionariat de Noatum Rail Terminal Zaragoza, sinó que afavorirà les operacions de transbord ferroviari i connexió entre tots dos ports oferint un servei integral als clients”.

Comparteix

Icona de pantalla completa