Diari La Veu del País Valencià
‘El dia 3’, la novel·la gràfica que rememora la lluita contra l’oblit de l’accident de metro de València

L’accident del metro de València que en 2006 va costar la vida a 43 persones i va causar ferides a altres 47 i l’activisme de les víctimes i els seus familiars per a evitar que se’ls silenciara arriba ara al còmic amb l’obra El dia 3. Els autors, Cristina Durán i Miguel Á. Giner Bou, es basen en un llibre de la periodista Laura Ballester per a reivindicar la tasca d’aquests “herois” i aconseguir que “mai més hi haja 0 responsables” en sinistres d’aquestes característiques.

La novel·la gràfica, publicada per l’editorial Astiberri, es llança el pròxim 8 de febrer i ve avalada pel Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016. El dia 3, que es publicarà en valencià i en castellà, recorda l’accident registrat a la capital del Túria el 3 de juliol de 2006, tres dies abans de la visita del papa Benet XVI a la ciutat, però, sobretot, rememora “la lluita contra el silenci, l’oblit i la mentida programada” del govern valencià del moment, expliquen els responsables de l’obra.

En una entrevista amb Europa Press, Miguel Á. Giner Bou explica que va ser arran de la presentació del llibre de Laura Ballester Lluitant contra l’oblit quan va entendre que hi havia una història molt potent que explicar, també a través de la il·lustració. El següent pas, apunta Cristina Durán, va ser posar-se en contacte amb Ballester i amb l’Associació de Víctimes, que han guiat als autors “en un procés molt bonic”, asseguren. Dibuixant les vinyetes, assenyalen, van passar per tots els estats d’ànim “en una mescla d’indignació i desig d’aportar un granet d’arena” a aquesta causa.

Els millors herois

A través d’una família fictícia, però que recull les experiències reals de les persones que es van veure afectades per l’accident, El dia 3 parla del sinistre, de la versió oficial que les autoritats polítiques van donar llavors, de les continuades i solitàries concentracions dels afectats en la plaça de la Mare de Déu València amb el lema ’47 morts, 0 responsables’, del “punt d’inflexió” amb l’emissió de l’especial de Salvados i del començament del reconeixement per part de la societat valenciana i dels partits del nou govern autonòmic.

Durán subratlla la importància d’entendre que la del metro de València “no és una història local, sinó universal” i ha al·ludit als casos del Yak 42 o l’Alvia, entre d’altres. “Cal estar alerta perquè no es repetisquen intents de manipulació”, ha conclós. Per la seua banda, Giner ha remarcat que les víctimes “responen a la millor descripció d’un heroi”: persones normals a les quals una situació concreta les converteix en persones que han de lluitar per alguna cosa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa