Diari La Veu del País Valencià
Menys del 2% dels valencians reconeixen comprar en diumenge

La conveniència o no de permetre que les grans superfícies comercials òbriguen en diumenge és un dels debats del moment. El passat 4 de desembre es va arribar a un acord per a estipular quins serien els festius que podrien obrir tots els comerços i quan podrien fer-ho les Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT). El Consell, l’Ajuntament, els partits, les associacions de comerciants i els sindicats duen mesos expressant les seues opinions al respecte i quedaven per saber els hàbits dels consumidors, que es van donar a conéixer aquest dimarts.

Els valencians no compren el diumenge, o almenys, no ho reconeixen. Així es pot concloure de les dades de l’últim Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana presentat aquest dimarts pel regidor de Control Administratiu, Carlos Galiana. Segons l’informe, només el 0,1% dels habitants de la ciutat de València admet que compra aliments, drogueria o productes d’higiene l’últim dia de la setmana i l’1,6% afirma que adquireix altres coses eixe dia. No obstant això, el que fóra l’exportaveu d’Anged, Carlos Alfonso, va assegurar en una entrevista a El Mundo en 2015 que el diumenge era el tercer dia de més vendes de la setmana.

Preguntat per si aquestes dades poden influir en la ratificació de l’acord sobre horaris comercials que ha de signar l’Observatori Local de Comerç de València el 6 de febrer, Galiana ho va negar i va subratllar que “la gent compra majoritàriament de dilluns a divendres en horari comercial”. De fet, segons l’enquesta, el 63,8% dels valencians va a comprar menjar de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 17 a 20 hores. Per a adquirir la resta de productes, els valencians trien per parts iguals (el 26,6% i el 26,7%) els dies entre setmana i el dissabte, ambdós en horaris comercials.

Una de les preocupacions de l’alcalde, Joan Ribó, era que l’obertura en diumenge perjudicara el xicotet comerç i les xifres mostren que la situació de les botigues dels barris no és optima. Només el 20,5% dels valencians afirma que va més d’una vegada a la setmana a una botiga de barri a per productes que no siguen alimentació, drogueria o higiene i només el 10,2% ho fa una vegada cada set dies, front al 30,4% que va menys d’una vegada al mes o el 17,5% que no va mai. A pels productes abans citats, un 36% acudeix al comerç de proximitat diverses vegades a la setmana i només un 1% afirma que no va mai a un supermercat.

Els mercats municipals tampoc no passen pel seu millor moment, ja que només el 7,6% diu que hi va a per aliments més d’una vegada a la setmana i la majoria de gent que compra allí ho fa menys d’una vegada al mes. El 56,6% dels que hi van una vegada al mes ho fan per la qualitat dels productes.

Segons les respostes dels valencians al baròmetre d’opinió ciutadana, Internet no és una competència real per al comerç físic, ja que només un 0,3% compra més d’una vegada a la setmana mitjançant la xarxa. El 67,7% dels enquestats afirma que mai no compra menjar o productes d’higiene en línia, mentre que el 55,8% tampoc no compra altre tipus de coses, com puguen ser roba, llibres o electrodomèstics.

El centre de València és l’enclavament preferit per a fer compres, ja que és on acudeix el 83,1% dels enquestats, mentre que un 71,1% també ha optat per centres comercials i la meitat ha triat alguna vegada el Mercat Central.

Comparteix

Icona de pantalla completa