Diari La Veu del País Valencià
La Universitat d’Alacant lidera un projecte europeu perquè les adolescents aprenguen a protegir-se de les relacions abusives

Expertes en gènere, promoció de la salut i intervencions amb adolescents han posat en marxa el projecte europeu ‘Lights4Violence’ per a millorar les relacions de parella en joves. Liderat per la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant (UA), amb la col·laboració de sis universitats i institucions de països com Portugal, Romania, Polònia, Itàlia i el Regne Unit, ‘Lights4Violence’ pretén conscienciar els i les adolescents de la importància de les relacions interpersonals positives basades en el respecte i la confiança. A més, a través de diferents accions, “es milloraran les seues actituds contra el sexisme, la intolerància cap a la violència de parella i altres formes de violència i s’abordaran habilitats per a manejar conflictes a través de la comunicació interpersonal, la mediació i la negociació”, segons expliquen des de la UA en un comunicat.

En els dos anys de durada de ‘Lights4Violence’, des de finals de 2017 fins a desembre de 2019, hi ha programades diferents accions dirigides especialment a adolescents com l’enregistrament de curtmetratges i la conferència Internacional ‘Violència de parella en joves i adolescents i el paper de l’educació’. A més, s’han programat intervencions dirigides al professorat com un seminari sobre promoció d’actius protectors enfront de la violència i guies docents per a l’ús de curtmetratges a les aules.

En aquest projecte hi participen quasi 700 adolescents d’entre 14 i 15 anys procedents de tots els països participants i més de 70 docents de secundària. En concret, les persones expertes treballaran amb l’alumnat en una sèrie d’activitats que els permeta reconéixer diferents factors de protecció enfront de la violència de gènere que estan presents en si mateixos, en les seues famílies, a l’escola i en altres entorns propers, i saber com utilitzar-los adequadament. “En definitiva, volem ‘empoderar’ la gent jove perquè se senta capaç de reclamar els seus drets i els dels seus companys i companyes i protegir-se de les relacions en risc o abusives”, assenyala la professora de la UA i coordinadora principal del projecte, Carmen Vives.

Vives recorda que a l’estat espanyol, segons les dades de l’última Macroenquesta de Violència de Gènere realitzada l’any 2014 pel Centre de Recerques Sociològiques, la violència psicològica de control exercida per la parella o exparella és sensiblement major en dones joves de 16 a 24 anys (41,9%) que en la població general (36,2%). “Les dones joves són, per tant, un grup vulnerable a la violència de gènere, especialment a la psicològica. Aquesta vulnerabilitat podria associar-se a una diferent percepció de la violència en aquest rang d’edat, així com a la presència de barreres que dificulten l’accés als recursos encaminats a la prevenció o a fer-li front”.

L’equip de treball de la Universitat d’Alacant està format per Carmen Vives i M. Carmen Davó, del Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència; Rosario Ferrer, Natalia Albaladejo i Miriam Sánchez, del Departament de Psicologia de la Salut, i Manuel Lillo, del Departament d’Infermeria. “Del nostre equip”, explica Vives, “va sorgir la idea de posar en marxa aquest projecte i es va dissenyar la intervenció que es va realitzar amb estudiants de secundària d’Alacant per a replicar-ho en tots els països participants”.

A banda de la UA, aquest projecte finançat per la Unió Europea compta amb la participació de la Libera Università Maria SS. Assunta de Roma; la de Medicina i Farmàcia Grigore. T. Popa de Romania; la Cardiff Metropolitan del Regne Unit; la Universitat d’Economia i Innovació de Lublin, a Polònia; l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, i l’Institut Universitari da Maia de Portugal.

Comparteix

Icona de pantalla completa