Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València duplica les ajudes perquè els ajuntaments puguen fer obres de millora

La Diputació de València ha presentat aquest dilluns el programa SOM, destinat als municipis i mancomunitats per a desenvolupar serveis i obres d’àmbit municipals. La novetat d’enguany és que la Diputació ha doblat el pressupost destinat a aquest programa, que ascendeix a 72 milions d’euros i ha modificat els criteris d’adjudicació. Amb aquesta quantitat, els ajuntaments podran adquirir mobiliari urbà, pavimentar carrers, millorar l’enlluernat elèctric o rehabilitar edificis.

D’aquests diners, 66 milions es destinaran als municipis de menys de 50.000 habitants i per a fer el repartiment es tindran en compte criteris com el valor marginal (un percentatge fix que es dóna a tots els municipis), la població, la superficie, l’atur, els costos efectius, els nuclis històrics i si estan adherits o no al pacte d’alcaldies.

Els municipis de més de 50.000 habitants es repartiran 4 milions d’euros. És el cas de València, Sagunt, Torrent, Paterna i Gandia. La ciutat de València està exempta del criteri poblacional i rebrà 2 milions d’euros. Segons han explicat des de la Diputació, s’ha pres aquesta decisió “perquè si no la ciutat absorbiria tots els diners”. Finalment les mancomunitats rebran 2 milions d’euros que es repartiran segons el seu valor marginal, la població, els ajuntaments que hi formen part i la seua capacitat inversora.

Segons han explicat la vicepresidenta de l’entitat, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, els criteris d’adjudicaicó són molt més justos que els que se seguien abans “quan els alcaldes venien a la Diputació a pregar” i el color de l’Ajuntament influïa en els diners que rebia.

Segons ha explicat Altur, aquest pla s’ha aprovat per unanimitat i el pressupost s’ha pogut ampliar “gràcies a la bona gestió” i al fet que s’ha reduït la quantitat destinada a les ajudes no reglades. En 2014 es destinaven 34,5 milions i en l’actualitat només 2. Han destacat que el fet que el pla siga bianual alleugera la tasca administrativa dels ajuntaments i els facilita portar a terme obres més costoses.

Comparteix

Icona de pantalla completa