Diari La Veu del País Valencià
La reforma de la Constitució i l’eradicació de la violència masclista seran les prioritats del Consell el proper semestre

El govern del Botànic ja té clares quines seran les seues prioritats per als propers mesos. La reforma de la Constitució i l’eradicació de la violència contra les dones són els objectius immediats per a aquest pròxim semestre, segons ha anunciat el president Ximo Puig en una roda de premsa celebrada a Benicarló.

Tot just concloure el Seminari de Govern, el cap del Consell ha comunicat que un dels objectius globals pels quals treballarà el govern valencià serà la reforma de la Constitució del 78. Des de l’executiu consideren necessària una “profunda” reforma per tal que “les generacions que no la votaren la senten pròpia”. Puig ha reivindicat també el paper de les autonomies en aquest exercici de renovació i ha informat que es realitzarà un document juntament amb tots els membres del govern per tal de traslladar formalment al Congrés dels Diputats aquesta voluntat reformadora.

Pel que fa a la qüestió territorial, ha manifestat que el model autonòmic actual està “esgotat” i que cal optar per “una visió federal que done cabuda a les singularitats i que genere igualtat entre tots els ciutadans, sobretot en clau de finançament”.

Com a altres finalitats conjuntes marcades a partir d’aquest Seminari de Govern, el president ha assenyalat també el desenvolupament i posada en marxa de la Llei d’Infància i Adolesència per a atorgar als menors drets polítics i d’altre caire que no es troben contemplats en cap marc legislatiu i, així, incloure aquest segment poblacional en el projecte territorial i social comú. A més, també s’ha parlat de la reforma pactada del model productiu per a poder encaminar tot el teixit productiu cap a la digitalització i les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, ha detallat en aquesta mateixa roda de premsa els principals acords establerts per cadascuna de les conselleries. Abans, ha recordat que tots els compromisos dels anteriors seminaris es troben en procés d’execució i assolits i que cap s’ha deixat de banda. Ha especificat que hi ha un percentatge de resolució del 88,66% i que són 11,34% els que estan en fase de conclusió.

Així, pel que fa a Presidència, ha destacat l’Agenda AVANT per a combatre l’escletxa digital a les zones en perill de despoblament, així com el programa posat en marxa per a desestacionalitzar el turisme i dut a terme conjuntament amb l’Agència Valenciana de Turisme per a acabar amb la precarització dels treballadors del sector.

En Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’ha acordat dur a terme una equiparació de les indemnitzacions rebudes per les víctimes de violència cap a les dones respecte de les de les víctimes per terrorisme, de manera que passaran dels 6.000 euros als 75.000. Pel que fa al departament d’Hisenda i Model Econòmic, el principal objectiu és la renovació del Banc Públic de la Generalitat Valenciana juntament amb l’IVACE per tal de garantir que el formen consellers independents.

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha establert revisar els protocols de detecció i actuació davant els casos de violència masclista, per així evitar que es produisquen errors en l’avaluació d’aquells que puguen ser susceptibles d’un risc alt i es cataloguen com a risc mitjà. En aquest mateix sentit, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport prepararà un Pla Director de Coeducació per a lluitar per la eradicació de la violència cap a la dona des del sistema educatiu mitjançant valors d’igualtat i lliures de discriminació per raó de gènere.

Pel que fa a Sanitat, el més destacat ha estat la tornada a la gestió pública de l’Hospital de la Ribera per recuperar la titularitat púlbica dels serveis sanitaris privatitzats anteriorment. Per la seua banda, la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball durà a terme una modernització del SERVEF per apropar-lo més a la ciutadania, entre d’altres coses, creant unitats mòbils per a que arriben als municipis més menuts.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural realitzarà un Pla Autonòmic per poder segellar els abocadors del territori per al que es destinaran 4 milions d’euros. Mentre que la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori seguirà aquestos sis mesos desenvolupant el pla UNEIX que definirà la mobilitat del País Valencià fins a l’any 2029. Finalment el departament de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació treballarà en la Llei de Govern Obert per garantir la transparència i la participació ciutadana en els processos de gestió.

Comparteix

Icona de pantalla completa