Diari La Veu del País Valencià
Cebrián demana al Ministeri un missatge clar sobre la importància d’arrancar arbres per a acabar amb ‘Xylella fastidiosa’

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va assegurar aquest dimarts que la presència de Xylella fastidiosa requereix “un missatge clar per part del Ministeri sobre la importància crucial de les mesures d’eradicació com a solució d’emergència i sobre el compliment estricte de la normativa“. A més, Cebrián va recordar que en la Conferència Ministerial els ministres van reconéixer com a objectiu prioritari de la política de sanitat vegetal la necessitat d’eradicar els brots del bacteri en el mínim temps possible.

La consellera també va reclamar una actuació concreta en cadascun dels casos, “ja que la situació en els diferents territoris és molt diferent”. “Es necessita un enfocament específic segons les característiques agronòmiques, geogràfiques i fins i tot socioeconòmiques de cadascuna de les zones afectades”, va agregar.

Cebrián va fer aquestes declaracions dilluns, mitjançant videoconferència, en el Consell Consultiu del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient sobre política agrícola on, a més de Xylella fastidiosa, es van tractar temes referents al futur dels aliments i l’agricultura o a la situació dels sectors del sucre i la carn de porcí en el mercat.

Un front comú contra la plaga

El Consell va posar l’experiència del País Valencià a la disposició del Ministeri per al grup de treball que planteja la Comissió Europea i en el qual vol “estar present”, ja que, tal com va assenyalar la titular d’Agricultura, “la cooperació és, sens dubte, una de les claus que podria aportar solucions al sector i frenar la malaltia”, segons indica la Generalitat en un comunicat. A més, la conselleria va oferir la seua col·laboració a la Unió Europea, a través del Ministeri, per a fer un “front comú” i lluitar contra Xylella fastidiosa.

La consellera va acollir “de bon grat” la iniciativa de França de celebrar una Conferència Ministerial sobre Xylella fastidiosa el desembre passat a París, però va lamentar que les comunitats autònomes amb casos declarats no foren convidades a participar. “Portem la càrrega dels plans de vigilància, eradicació i control, i, en el cas de la Comunitat Valenciana, a més, comptem amb un laboratori nacional de referència, com és l’IVIA”, va argumentar.

Així mateix, Cebrián va avalar els requisits de control fitosanitari d’importacions a la UE plantejats en eixa Conferència Ministerial celebrada a París i va valorar l’esforç realitzat per la UE amb el fons addicional de deu milions d’euros per a projectes de recerca, però va demanar que s’aclariren les condicions i l’objecte d’aquest fons, així com saber quan es podrà disposar d’ell.

Comparteix

Icona de pantalla completa