Diari La Veu del País Valencià
Molt més que sol i platja: el País Valencià aterra a Fitur com un destí per a tot l’any

La fira internacional de turisme (Fitur) celebra enguany la seua edició número 38. Des d’aquest dimecres i fins al 21 de gener el recinte firal d’Ifema de Madrid acollirà destinacions i empreses del sector turistic d’arreu del món que mostraran als visitants tot el que tenen per a oferir. En aquesta ocasió, el País Valencià, a través de les diferents administracions amb competència turística, ha optat per presentar-se com un destí “obert, plural, accessible, singular, inclusiu i sense complexos” amb una oferta molt diversa. L’objectiu d’aquesta edició és trencar l’estereotip de turisme de sol i platja que s’associa generalment al territori valencià.

La Generalitat, representada per l’Agència Valenciana de Turisme, vol traslladar el missatge que el País Valencià és una destinació d’experiències turístiques, amb un ampli ventall de productes per a gaudir del Mediterrani durant tot l’any. La inauguració oficial serà aquest dimecres a les 10.30 a càrrec dels reis d’Espanya, que més endavant faran un recorregut per l’estand valencià, acompanyats pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Festivals, gastronomia i cultura, les apostes valencianes

Les tres grans ciutats del territori tindran el seu respectiu aparador on mostraran tot el que tenen per a oferir als visitants. Encara que cadascuna porta la seua oferta, els festivals, la gastronomia i la cultura són el denominador comú de les tres capitals. La ciutat de València afronta Fitur com una “oportunitat per a consolidar” la seua posició “com a destinació urbana” que es puga reconéixer “en l’entorn mediterrani”. D’aquesta manera, València aprofitarà aquest fòrum per a seguir promocionant la seua oferta desestacionalitzada” amb la difusió de “tots els recursos que té durant tot l’any” com a oferta turística.

Així ho va indicar dimarts la regidora de Turisme i primera tinent d’alcalde de València, Sandra Gómez, que va destacar que l’oferta la conformen la cultura, la gastronomia, l’esport, les Falles i la resta de festes i el turisme de congressos. Un altre dels objectius de la ciutat és treballar per a consolidar la tendència positiva” que està experimentat en el sector turístic i així “el model turístic valencià”. Tal com va avançar Gómez, Turisme València mantindrà “més de 50 reunions de treball amb empreses del sector, turoperadors i organismes”.

Per la seua banda, el patronat de Turisme de València ha triat la marca Why V? per a promocionar la demarcació de València. La diputada de Turisme de la Diputació de València i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Pilar Moncho, va destacar com a reclam el patrimoni natural, cultural i artístic, els mercats i llotges, les hores de sol, el bon clima, la música, la pólvora, la singularitat de l’esport autòcton, la pilota i els segles d’horta tradicional, entre d’altres.

El Patronat també aprofitarà l’ocasió per a reunir-se amb agents privats perquè, segons Pilar Moncho, “la col·laboració público-privada és imprescindible per a activar les economies locals i per a fer del turisme un sector competitiu i amb futur”.

Pel que fa a Castelló, l’aposta se centra en els festivals, la gastronomia i la literatura. A més de reunions amb turoperadors i professionals, la Diputació presentarà al sector la marca ‘Castelló Terra de Festivals’, la nova edició del certamen literari ‘Lletres del Mediterrani’ i l’esdeveniment gastronòmic de ‘Castelló Ruta de Sabor 8 xefs 8 plats’.

En concret, l’expositor comptarà amb els espais costa i nàutica, turisme rural, turisme familiar, turisme de salut, turisme cultural i patrimonial, ‘Castelló Terra de Festivals’, ‘Castelló Escenari Esportiu’, ‘Castelló Ruta de Sabor’ i ‘Empreses de Turisme Província de Castelló’. Un dels punts forts serà la presentació d’una nova guia de cicloturisme.

Alacant repeteix la seua estratègia per segon any consecutiu amb marca pròpia diferenciada a la del País Valencià: ‘Alacant, City & Beach’ i sota el lema ‘Enamorats de la nostra llum’, que presidirà les campanyes de promoció de la ciutat al llarg d’aquest 2018. La regidora de Turisme, Eva Montesinos, ha subratllat que la proposta de la marca Alacant se substanciarà en la gastronomia, amb la marca ‘Alacant, Ciutat de l’Arròs’ i amb les festes. Per a això, es tornarà a plantar una foguera, que serà la que viatjarà a Lió (França), en una nova edició de les visites internacionals que ha realitzat la Federació de Fogueres i l’Ajuntament a Suècia i a Portugal i en el marc de l’engegada de l’enllaç aeri directe amb la ciutat francesa.

Activitats

L’agenda del Consell per als dies de Fitur inclou activitats de tota mena. Dimecres, a les 12.30h, Colomer presenta el nou pla de formació vinculat a l’hospitalitat a més de la nova plataforma d’experiències de l’Agència Valenciana del Turisme en la plaça central de l’estand del País Valencià. De vesprada, Colomer anunciarà el pla d’acció conjunt entre l’Aeroport de Castelló i Introducing Castelló i presentarà, juntament amb Turisme València, el ‘Culinary Meeting i el període prejubilar 2018-2019 de la ciutat de València com a custòdia del Grial’. Posteriorment, presenta els nous plans de Govern i Dinamització Turística, que s’impulsaran en 2018 al territori.

Dijous, dia del País Valencià, té lloc en l’estand de Festivals, situat en el Pavelló 3, l’acte de lliurament del premi Spain Live Music a l’Agència Valenciana del Turisme per la promoció i suport als festivals. A les 10.30h arribarà el president de la Generalitat, Ximo Puig, i visitarà l’expositor autonòmic on oferirà un discurs a les 12 hores.

Posteriorment, Colomer lliurarà els distintius Mediterranew Musix i Mediterranew Fest de la Generalitat Valenciana. La programació del dia culmina amb la presentació de les noves rutes inclusives de Cocemfe en la plaça Central de l’estand de Comunitat Valenciana i amb la signatura del compromís per la qualitat turística de Francesc Colomer amb el president d’ICTE, també a la Plaça Central.

Per a divendres, 19 de gener, destaca la presentació de l’oferta turística LGBTi al territori, a més de la presentació de l’ofereix Territori Borja i de la marca de turisme familiar Tour & Kids.

Tal com ha explicat Colomer, l’Agència Valenciana de Turisme tindrà trobades professionals amb l’objectiu de coordinar fórmules de promoció que reactiven i estimulen la demanda dels nostres principals mercats, a més d’impulsar l’arribada de turistes de nous mercats turístics. En concret, es mantindrà una trobada amb els consellers de les Oficines d’Espanyoles de Turisme en l’exterior per a analitzar el Pla Operatiu Anual destinat a la promoció turística internacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa