Diari La Veu del País Valencià
L’aeroport de Castelló necessita multiplicar per 8 els seus passatgers per a no costar diners a la Generalitat

L’aeroport de Castelló és un dels últims grans projectes de l’era del PPCV. Quasi set anys després de la seua inauguració i amb un deute d’uns 150 milions d’euros, capitalitzat per la Generalitat, les instal·lacions situades a Vilanova de l’Alcolea (Plana Alta) estan molt lluny de ser rendibles per a les arques públiques.

Fins l’any 2015, l’aeroport va estar completament parat, sense cap companyia aèria operant vols i, per tant, sense generar ingressos. A l’abril d’aquell any, l’empresa pública Aerocas va cedir la gestió de les instal·lacions a la canadenca SCN-Lavalin Aéroports. El contracte, que continua vigent, es va fer per a 20 anys i estableix que la Generalitat no obtindrà beneficis de l’aeroport fins que no l’utilitzen a l’any 1,2 milions de passatgers.

Fa poc més d’un any, Lavalin va cedir la gestió de l’aeroport a l’empresa francesa Edeis. Aquest fet no va suposar cap canvi en el contracte i les condicions perquè la base de Castelló siga rendible per al Consell no es van modificar. El document de gestió també inclou el que es coneix com a Pagament per Disponibilitat (PPD). Aquesta clàusula contempla el pagament d’un import de 24,5 milions d’euros per part d’Aerocas al gestor de les instal·lacions (amb un màxim anual de 4,5 milions). Els abonaments es fan en 9 anualitats, des de 2014 fins a 2022, i en quantitats decreixents, segons han explicat a Diari La Veu fonts de l’empresa pública.

Xifres i objectius

L’aeroport ha tancat l’exercici 2017 amb un balanç de 144.221 passatgers. És a dir, perquè aquesta infraestructura no siga una càrrega financera per al Consell cal que el nombre de passatgers anuals es multiplique per 8. Des que les instal·lacions van començar a funcionar, cada vegada són més els passatgers que han passat per Castelló i les rutes que s’han consolidat. De fet, el nombre de viatgers respecte a 2016 s’ha incrementat un 36%. Al mateix temps, els moviments d’aeronaus han augmentat, el 2017, en un 25%, en registrar 1.603 enfront dels 1.279 del 2016.

El rècord de passatgers de 2017 va arribar al maig, quan 18.215 viatgers van passar per les instal·lacions de Castelló. Aquestes xifres van ser possibles gràcies als vols xàrter de 4.200 turistes austríacs que va rebre la base entre maig i juny.

Tal com ha explicat Aerocast a aquest diari, l’objectiu per a 2018 és consolidar la xifra de passatgers i “si és possible” augmentar-la. L’empresa pública, juntament amb Edeis, ha desenvolupat un pla d’acció que implica l’aeroport, els empresaris turístics i l’Agència Valenciana del Turisme (AVT). Aquest pla abasta una gran varietat d’accions promocionals, com són missions comercials, amb reunions amb turoperadors i aerolínies, així com assistència a les principals fires de connectivitat aèria.

Actualment, hi ha operatives quatre rutes regulars, cap a Londres (Regne Unit), Poznan (Polònia), Sofia (Bulgària) i Bucarest (Romania). Altres vols ja no estan disponibles, com és el cas de la connexió amb Bristol. També s’han cancel·lat els vols a Sofia per a aquest hivern. L’increment del trànsit de passatgers constitueix “l’eix principal de l’aeroport”, sense renunciar a altres vies paral·leles de negoci per a diversificar l’activitat. En aquest sentit, fa uns mesos es va arribar a un acord amb una companyia per a l’estacionament d’aeronaus de gran tamany i s’ha signat un contracte amb l’escola de pilots per a la instal·lació d’un hangar de manteniment de la seua flota. A més, recentment l’aeroport ha obtingut una nova certificació que permet operar determinades aeronaus de majors dimensions.

El suport del Consell

Des de l’empresa pública assenyalen que les gestions amb aerolínies i turoperadors són constants. A mes, l’AVT i Aerocas subscriuran un conveni dotat amb 250.000 euros per a reforçar les accions promocionals. El Consell està treballant actualment perquè l’Estat considere Obligació de Servei Públic la ruta aèria Castelló-Madrid, fet que podria impulsar l’ús de l’aeroport.

Així mateix, un objectiu estratègic és enllaçar amb un gran hub internacional perquè mutiplicaria les opcions de connexió. El director general d’Aerocas, Joan Serafí Bernat, va destacar a principis de gener “el ferm suport de l’actual Consell a l’aeroport”, demostrat amb l’operació comptable engegada per a capitalitzar el deute que arrossegava Aerocas amb la Generalitat, “generada per anteriors governs autonòmics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa