Diari La Veu del País Valencià
El preu de la cistella de la compra creix per damunt dels ingressos dels valencians

Que any rere any “tot està més car” no és només una percepció. En termes generals, omplir la cistella de la compra al País Valencià va costar, en 2017, un 1,1% més que en 2016 segons les dades fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La pujada generalitzada del cost de la vida no ha anat acompanyada d’un augment equivalent dels salaris i de les pensions. Per aquest motiu, els valencians han perdut poder adquisitiu.

Els pensionistes han sigut els que més han notat la pujada dels preus, ja que els seus ingressos només han crescut un 0,25% respecte al 2016. També ho han patit els treballadors públics, que han vist augmentar el seu sou només un 1%. Els únics salaris que han pujat per damunt de l’IPC han sigut els aconseguits mitjançant convenis col·lectius, que han augmentat un 1,4%. No obstant això, si es mira al detall quins són els productes que més s’han encarit, també els treballadors que gaudeixen d’un conveni col·lectiu han vist minvat el seu poder adquisitiu.

Perquè on més s’ha notat l’augment del cost de la vida respecte al 2016 ha sigut en els productes bàsics. Els aliments i les begudes no alcohòliques s’han encarit un 1,6%. Un altra pujada important ha sigut l’experimentada per l’electricitat, d’un 1,7%. De fet, l’associació de consumidors Facua ja va denunciar a finals de desembre que durant els 4 últims mesos de 2017 la factura mitjana de la llum va encarir 10 euros. El rebut de l’aigua, al seu torn, s’ha encarit un 1%.

Transport i habitatge

Les butxaques dels valencians també han notat la pujada del preu del transport. En el cas del públic, l’augment ha sigut de l’1,7%, mentre que la utilització del vehicle privat s’ha encarit un 2,8%.

La tendència dels preus de la gasolina ha sigut creixent durant tot l’any i ha arribat a màxims històrics durant les festes de Nadal. Segons les dades publicades pel Butlletí Petroler de la Unió Europea, la setmana del 25 de desembre, el combustible per a vehicles particulars va igualar el pic de juliol de 2015 (1,137 euros).

En 2017 no només ha sigut més car utilitzar un vehicle privat, sinó també adquirir-lo. Comprar un cotxe ha costat de mitjana un 1,1% més que en 2016. Lluny d’estabilitzar-se, la tendència prevista per al preu del transport per a 2018 és la de continuar creixent. Pel que fa a la ciutat de València, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) apujarà enguany el bo de deu viatges un 5%. També augmentarà el preu de les autopistes, que seran un 1,9% més cares que l’any que hem deixat enrere.

Comprar una vivenda ha resultat més car en 2017 que en 2016. Segons les últimes dades disponibles, referents al mes d’octubre, el preu mitjà de les hipoteques era de 201.465 euros, un 11,6% més que en desembre de 2016. Els que viuen de lloguer tampoc no s’han lliurat de l’increment dels preus, ja que de mitjana han pagat un 1,6%. Finalment, en 2017, han resultat més cares les tasques de reparació i conservació de la vivenda, en concret un 1,6%.

Comparteix

Icona de pantalla completa