Diari La Veu del País Valencià
L’associació d’afectats per ‘Xylella fastidiosa’ presentarà un recurs contra l’arrancament d’arbres

La plataforma d’afectats per Xylella fastidiosa a Alacant (AXFA) ha decidit interposar un recurs contenciós administratiu contra la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Ordenació del Territori per a tractar de paralitzar l’arrancament d’exemplars sans. La decisió es va adoptar durant la nit d’aquest dimecres en una assemblea general celebrada a la localitat del Castell de Guadalest (la Marina Baixa) amb la presència de més d’un centenar d’agricultors, segons explica AXFA en un comunicat.

Els serveis jurídics de la plataforma iniciaran els tràmits legals oportuns per a aconseguir la suspensió cautelar de l'”arrancament massiu” d’arbres sans i “evitar l’activitat destructiva de les màquines trituradores”. Cal remarcar que aquestes accions obeeixen al pla de contingència del País Valencià davant Xylella fastidiosa, un document que es basa, a més, en la normativa estatal i europea.

El col·lectiu titlla d'”atropellament indiscriminat” el pla d’eradicació de Conselleria perquè obliga a arrancar tots els exemplars en cent metres a la redona de cada arbre afectat i demanen un pla de contenció. Per això, reclama al Consell que “deixe d’arrancar arbres indiscriminadament”, que faça públics els resultats de les anàlisis realitzades i que “es conega l’abast real de la plaga”.

Aquest grup d’afectats i l’Associació de Joves Agricultors d’Alacant (ASAJA) consideren “inadmissible” la destrucció de parcel·les senceres en les quals s’ha detectat un positiu, “però on també hi ha molts arbres sans”, sense que es dispose d’un mapa amb la situació integral de la plaga.

“Ens han convertit en el cap de turc d’Espanya i des de València i Madrid han decidit que Alacant sacrifique la seua agricultura de secà”, ha afirmat el president d’ASAJA, Eladio Aniorte. Per la seua banda, el portaveu d’AXFA, Adolfo Ribes, ha expressat el “sentiment generalitzat” existent en el col·lectiu que Conselleria insisteix en el pla d’eradicació en lloc d’optar per un de contenció perquè “la Unió Europea només aporta fons econòmics per al pla d’eradicació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa