Diari La Veu del País Valencià
Marzà concreta que 20 dels 33 milions de la UE no executats pel PPCV estaven destinats a escoles infantils

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que “la no execució de 33 milions d’euros i la conseqüent penalització en forma d’interessos de 8 milions d’euros més és una mostra del despropòsit de gestió de l’antic govern del PP”.

Marzà s’ha manifestat en aquests termes després que el grup parlamentari Compromís denunciara que l’actual govern valencià ha hagut de pagar una sanció de 8 milions d’euros per “la mala gestió de fons europeus per a educació en època dels governs del PP, quan van deixar sense executar projectes amb subvenció europea per un valor de 33 milions d’euros”.

Sobre aquest tema, Marzà ha assenyalat, en declaracions a Europa Press, que “ha sigut el govern del Botànic el que ha hagut de retornar els 33 milions d’euros i aportar els 8 milions per la deixadesa i els desfalcs del PP en matèria educativa”.

“Amb tots aquestos diners es poden construir molts centres educatius”, ha lamentat el conseller, que ha considerat que “el més greu de tot és que els afectats, durant tots aquells anys, han sigut els xiquets i les xiquetes, l’alumnat valencià”. “És una mostra del poc que els importava als anteriors consellers l’educació dels nostres fills i filles”, ha declarat.

El responsable de política educativa del Consell ha apuntat que “es van deixar perdre fons de cooperació territorial que provenien del Ministeri d’Educació entre els anys 2009 i 2011 per valor de 20 milions d’euros per a construir escoletes de 0-3 anys”.

Aquests diners, ha explicat, arribaven del Ministeri i la Conselleria havia d’abonar la mateixa quantitat per a pagar el 50% de les construccions. “Doncs bé, la Conselleria d’aquells anys va deixar perdre aquestos diners, que nosaltres hem hagut de retornar després i, a més, hem hagut d’assumir els 5,1 milions d’euros dels interessos generats per no haver retornat els fons quan tocava. Realment caòtica la gestió del PP i de deixadesa absoluta de cara a les famílies i els xiquets i xiquetes. Sembla que no es volia potenciar l’accés gratuït i públic al tram dels 0-3 anys”, ha dit.

Vicent Marzà ha comparat eixa situació amb “l’actual gestió, basada en l’eficàcia i l’honradesa de servei públic, i que, malgrat l’infrafinançament estatal, situa els valencians en el centre de totes les nostres polítiques”.

I ha asseverat: “Estem executant al 100% els fons que ens arriben del Ministeri. Un exemple són els fons de la gestió de llibres de text. En 2017 ens van abonar 5 milions d’euros. Nosaltres havíem de posar-ne 5 més. En comptes d’açò, hem aportat 31 milions d’euros autonòmics per a portar avant els bancs de llibres gratuïts de XarxaLlibres aquest curs, cosa que solament amb els 5 milions d’euros estatals hauria sigut impossible. En temes com aquest es veuen les prioritats”.

S’ha evitat la multa del BEI

Així mateix, ha emfatitzat que la Generalitat “ha regularitzat al màxim la gestió de la construcció de centres escolars amb fons del Banc Europeu d’Inversions (BEI) i ha evitat una multa molt greu per part d’aquest organisme per la no execució dels fons per a construir escoles per part dels governs de Francisco Camps i Alberto Fabra”. “Diners –ha fet notar– que no se sap encara on van anar a parar. Ara hem aprofitat aquestos diners i Europa confia en la bona gestió d’aquest govern del Botànic”.

En la mateixa línia, ha ressaltat que s’està “potenciant” l’etapa de 0-3 anys amb la creació de les aules experimentals de dos anys, la gratuïtat de les aules de 2 anys de totes les escoletes municipals per al pròxim curs i l’increment de les ajudes de Bo Infantil, que han pujat un 40% i que, per a 2018, arribaran als 42 milions d’euros.

“Tot açò es tradueix en més xiquets de 0 a 3 anys que poden accedir a l’ensenyament d’aquesta etapa, mentre que a la resta de l’Estat ha baixat el volum d’alumnes matriculats en aquest tram. Nosaltres som els únics que hem incrementat l’alumnat d’aquest tram educatiu en un miler. Actualment tenim més de 46.000 alumnes matriculats en 0-3 anys”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa