Diari La Veu del País Valencià
La Ciutat de la Justícia activa un pla de xoc per a celebrar en dos mesos els 2.000 judicis suspesos per l’incendi

La Ciutat de la Justícia de València activa aquest dilluns, 8 de gener, el pla de xoc aprovat pel Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV) després de l’incendi declarat el passat 10 de setembre en les seues instal·lacions. El complex disposarà de set magistrats més per a celebrar en dos mesos els 2.000 judicis suspesos pel foc.

El pla, dissenyat pel Deganat de València i aprovat per la Sala de Govern del TSJ, preveu la incorporació de set jutges substituts de gener a març per a reforçar els jutjats de primera instància, socials i penals.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia en un comunicat, s’ha establit un calendari d’assenyalaments per a la celebració dels més de 2.000 judicis, vistes i compareixences suspeses durant els dies en què va ser necessària la paralització de l’activitat en l’edifici com a conseqüència del sinistre, que va tindre lloc en setembre de l’any passat.

En concret, s’incorporaran tres jutges per a primera instància, els jutjats més afectats pel foc, dos per a social i dos més per a penal. L’objectiu d’aquest pla –explica el degà dels jutges de València, Pedro Viguer– és “reduir al mínim el perjudici causat al ciutadà com a conseqüència de l’incendi”. La prioritat és “la reconstrucció dels expedients destruïts, desapareguts o no localitzats després de l’incendi, que poden rondar els 1.500 procediments dels jutjats de primera instància número 2 i 3, especialment d’aquest últim”.

Viguer ha explicat que aquests dos estan exempts de repartiment des de la data de l’incendi fa quatre mesos, per la qual cosa no reben nous casos per a evitar el seu col·lapse. També s’ha nomenat un equip especial de reconstrucció d’actuacions perquè “puguen tornar a la normalitat com més prompte millor”.

El degà ha posat èmfasi en la necessitat que les obres en la planta afectada per l’incendi no es demoren, perquè els huit jutjats de primera instància traslladats provisionalment i situats en altres dependències de la Ciutat de la Justícia puguen tornar al seu emplaçament habitual, ja que en la seu actual “hi ha problemes d’espai i importants disfuncions que afecten el normal funcionament dels jutjats”.

Calendari

Els tres jutges de reforç assignats per a primera instància celebraran judicis tres dies a la setmana. Empraran els altres dos dies per a redactar les sentències i donar eixida així als 799 judicis i vistes suspesos.

En els jutjats socials es van ajornar un total de 812 judicis a conseqüència del foc, cosa que equival aproximadament a la càrrega de treball anual d’un jutjat d’aquest ordre jurisdiccional. Actualment hi ha 507 procediments suspesos, atés que els 305 restants ja s’han celebrat pels jutges titulars. Cadascun dels dos nous jutges celebraran 14 vistes al dia. S’han intentat concentrar els assumptes relacionats amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social i aquells en què intervé el Ministeri Fiscal.

Pel que fa als jutjats penals, on es van suspendre 442 procediments, cadascun dels dos jutges de reforç celebrarà judicis quatre dies a la setmana.

El període d’inhabilitat decretat pel Tribunal Superior per la impossibilitat d’accedir a l’edifici en els dies posteriors a l’incendi també va afectar l’Audiència Provincial. Les cinc seccions penals van suspendre 48 judicis, que ja s’han celebrat després de comptar amb cinc funcionaris auxiliars de reforç, un per secció fins a final d’any. Per tant, el reforç pel foc per a l’Audiència Provincial de València es dóna per conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa