Diari La Veu del País Valencià
El PPCV amenaça amb portar als tribunals les irregularitats de Sanitat

El PPCV ha amenaçat amb portar a Fiscalia els 127 milions que, segons la Sindicatura de Comptes, van gastar els consorcis hospitalaris de València i Castelló en 2016 “amb factures sense control previ o sense expedients de contractació”, ha afirmat el seu portaveu de Sanitat, José Juan Zaplana. El popular ha instat el president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè ell mateix porte aquestes “irregularitats” als tribunals, “com va dir que faria”.

Zaplana, en roda de premsa, ha fet balanç de 2017 en l’àmbit de la sanitat pública valenciana i ha remarcat els reptes que li queden pendents per a 2018 a la Conselleria que dirigeix Carmen Montón. El representant del PP ha assegurat que la situació de la sanitat valenciana és de “caos” perquè, segons considera, la consellera gasta els diners “en els seus capricis” i utilitza la conselleria “per a fer currículum”. L’ha acusada de “no saber gestionar” i de posar “en perill la salut dels valencians”.

Ha criticat també el col·lapse de les urgències durant els períodes festius i ha assegurat que a conseqüència d’això, en hospitals com el d’Alacant, “s’han hagut de suspendre operacions programades” perquè el centre necessitava els llits. Pel que fa a les llistes d’espera per a diagnosi, “no fan més que allargar-se”. Ha carregat també contra el nou model farmacològic residencial, amb el qual “s’imposarà també el subministrament a través d’una empresa”, contra la gestió que es va fer del brot de legionel·la a Calicanto i els acomiadaments improcedents en el Provincial de Castelló.

José Juan Zaplana ha repassat, a més, l’estat de la gestió sanitària i s’ha referit a la sanitat com la “vergonya” del 2017 amb la “crisi” de l’IVO. Ha criticat també que la consellera haja “usat bases de dades i informació dels historials per a la imposició ideològica”, cridant a pacients “per a convéncer-los d’on han d’anar a tractar-se”. Ha titllat el Consell de “règim castrista i impositiu” i ha assegurat que, abans, “qui volia anar a l’IVO anava i ara cal esperar fins que el Consell done el vistiplau”. Això, segons considera, “ha conduït a retardar la diagnosi de malalties com el càncer”.

Amb aquest balanç de 2017 considera “sorprenent” que sindicats com ara UGT i CCOO “no estiguen obrint la boca” i ha assegurat que si governara el PP “ja tindríem manifestacions en el carrer”. Entre els reptes de 2018, Zaplana s’ha referit a la reducció de les llistes d’espera quirúrgiques davant el compromís de Puig de reduir-les a cent dies. “És l’anunci més absurd que he vist en política”.

Pel que fa a la concessió sanitària de La Ribera, que acaba el 31 de març, ha assegurat que hi ha un “problema de personal” perquè els treballadors “es pensen que són funcionaris i acabaran al carrer”. El diputat del PP ha assenyalat que estaran “molt atents” i demanaran una avaluació trimestral de la gestió durant els dos primers anys de gestió directa per a “assegurar que les condicions assistencials siguen iguals” a les que s’ofereixen fins ara.

PSPV: “No hi ha cap irregularitat comptable”

El portaveu de Sanitat i secretari de Sanitat del PSPV, Ignacio Subías, ha criticat que el PP s’atrevisca a demanar explicacions al Consell per la situació dels consorcis hospitalaris “quan actualment tots els processos de contractació estan supervisats i fiscalitzats per a garantir la legalitat a petició de l’actual conselleria” i els ha recordat que “va ser la mateixa consellera qui va sol·licitar que tots dos consorcis foren auditats amb la finalitat d’aflorar totes les irregularitats existents i poder esmenar-les”.

“Que no s’oblide el PP que la gestió dels consorcis i les possibles excepcions detectades no es van generar durant el 2016, any auditat, sinó que venien de l’època de l’obscurantisme, el descontrol i les irregularitats que es van gestar durant dècades de governs del PPCV”, ha assenyalat Subías després d’incidir que, de fet, “la diferència entre l’actual informe i les irregularitats detectades en anys anteriors és que ara no es detecta cap irregularitat comptable, tal com posa de manifest la Sindicatura de Comptes”.

En un comunicat, el diputat socialista ha incidit que “en cap cas en aquest Consell hi ha dirigents que posen en perill la salut dels valencians” i ha recordat al diputat popular Juan José Zaplana que, en canvi, “el PPCV sí que és un col·laborador necessari amb les retallades, les pèrdues de drets i les privatitzacions de la sanitat pública valenciana”.

“Com pot acusar d’irregularitats a qui va decidir establir controls previs de les actuacions dels consorcis, exigir que expedients de contractació vagen acompanyats d’informes jurídics i que s’informe les respectives intervencions?”, ha insistit Subías després de recordar que si precisament la Conselleria ha pres alguna decisió respecte als consorcis ha sigut “la d’intentar acabar amb el descontrol, les irregularitats comptables, les factures en els calaixos i els fraccionaments que es van generar durant l’època del PP”.

Ha agregat que “l’única aportació que ha fet el PP a la sanitat des que està en l’oposició és intentar generar incertesa als valencians respecte del sistema sanitari públic per a intentar seguir preservant el quiosquet dels amiguets amb els quals van privatitzar el sistema”.

Comparteix

Icona de pantalla completa