Diari La Veu del País Valencià
Moragues reconeix que, sense PGE per a 2018, els interessos dels valencians ixen perjudicats

El delegat del govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues, ha assegurat aquest dimecres que el pagament als proveïdors de la Generalitat està garantit per l’executiu estatal i ha afirmat que dir una altra cosa és “faltar a la veritat” i “fer demagògia”. En tot cas, ha advertit que, sense Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2018, “els interessos valencians ixen discriminats i perjudicats”.

Moragues, que ha visitat aquest dimecres les obres que està executant el Ministeri de Foment del nou pas inferior per a vianants de l’estació de rodalia de Xeraco (València), ha fet aquestes declaracions després que la Generalitat criticara ahir, per boca de la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, que el Ministeri, a través d’una carta, haja comunicat al Consell els nous imports dels lliuraments a compte dels recursos del sistema de finançament de l’exercici 2018, que recullen una disminució de 353 milions sobre la previsió de juliol.

En la carta, Hisenda justifica la retallada “donada l’actual situació de pròrroga del pressupost de 2017” i afegeix que el nou càlcul basat en els pressupostos de l’any passat serà aplicable “als pagaments mensuals dels lliuraments a compte a partir de gener de 2018 mentre que no es dispose d’un nou pressupost aprovat per a aquest exercici”.

D’aquesta manera, el finançament dels valencians en termes de caixa es veurà reduït 353 milions respecte a les xifres comunicades a finals de juliol, que són les que van servir per a elaborar els Pressupostos de la Generalitat per a 2018.

Així mateix, els nous imports suposen un minoració dels recursos del País Valencià en termes de caixa de 269 milions, un 2,6% menys en relació a 2017. Ferrando va acusar el govern en un comunicat d’haver fet un “nou pas de rosca”, una “irresponsabilitat, deslleialtat i autèntic xantatge”.

Per a Moragues, no obstant açò, que la Generalitat Valenciana “es queixe i critique el govern central no és novetat”, però ha advertit que tots “hem de ser conscients” que el fet que no s’aproven els PGE de 2018 “perjudica els interessos de la Comunitat perquè determinades inversions que hi ha compromeses pel govern central no poden tenir reflex en els PGE i perquè l’actualització del finançament autonòmic no es pot fer efectiva”.

“Hem de ser conscients que, sense PGE per al 2018, els interessos valencians ixen discriminats i perjudicats”, ha dit, i ha reclamat als partits del Pacte del Botànic, PSPV i Compromís en el govern amb suport parlamentari de Podemos, “que en comptes de queixar-se, d’alimentar un discurs victimista, de cercar la confrontació i fer crítiques continuades al govern estatal, s’asseguen a Madrid amb els seus diputats i negocien els PGE”.

Interessos partidistes

En cas contrari i si no negocien, els ha acusat d’estar “posant per davant els interessos partidistes i el discurs victimista a la defensa de l’interés general dels valencians”.

Així mateix, ha afirmat que el govern estatal garanteix el pagament als proveïdors de la Generalitat i ha apuntat que és l’executiu presidit per Mariano Rajoy qui “està pagant els interessos de la Generalitat als bancs i els interessos del deute de la Generalitat com ho demostra que, tenint molt més deute que fa uns anys, paguen menys de la meitat dels interessos”.

Així, ha ressaltat que, en els onze primers mesos de 2017, un total de 2.469 proveïdors de la Generalitat “van cobrar gràcies al govern central 1.243 milions d’euros que els va transferir”, amb la qual cosa, ha insistit, “dir que els proveïdors, per la no aprovació dels PGE, corren perill per al seu cobrament, és faltar a la veritat i fer demagògia”.

Sobre aquest tema, ha recalcat que aquesta garantia “és producte d’un acord del Consell de Política Fiscal i Financera de 23 de desembre de 2014, en el qual el govern es va comprometre a pagar els dèficits no finançats, és a dir, els proveïdors que no puga pagar la Generalitat”.

Per açò, ha incidit que es necessiten “uns PGE que són bons per a la Comunitat” i davant aquesta situació vol que els partits polítics “parlen menys i negocien més i s’asseguen en la taula a Madrid perquè puguem arribar a acords que són beneficiosos per a la Comunitat Valenciana”.

Comparteix

Icona de pantalla completa