Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri recula i amplia les hectàrees per a produir cava valencià

El secretari general d’Agricultura i Alimentació del Ministeri d’Agricultura, Carlos Cabanas, va assegurar aquest dimarts a Requena que el seu departament acceptarà totes les sol·licituds de plantació de vinya per a cava presentades abans del passat divendres 29, data en la qual es va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat la limitació de l’increment de superfície, que es fixa en 172,2 hectàrees per a la Denominació d’Origen. Mentre que des de l’Asociación de Elaboradores de Cava i des d’Ava-Asaja es mostren “satisfets” amb l’anunci, La Unió de Llauradors desconfia que les paraules de Cabanas siguen finalment una realitat.

Requena, únic municipi valencià dins de la Denominació d’Origen Cava, compta actualment amb unes 4.000 hectàrees de vinya per a produir aquesta beguda i unes 1.000 aproximadament en reconversió. Segons ha explicat a aquest diari el president de l’Asociación de Elaboradores de Cava, Emilio Expósito, la limitació feta pública el passat dia 29 deixava fora unes 500 hectàrees que ara sí que es podran reconvertir. La Unió de Llauradors estima que si el Ministeri compleix el que va anunciar ahir, Requena tindrà entre 4.500 i 5.000 hectàrees destinades a la producció de cava.

Cabanas va precisar que totes les sol·licituds que s’hagen presentat abans de divendres, encara que no s’hagen replantat, “perfectament són vàlides”, perquè, segons va dir, no pot haver-hi una restricció amb “caràcter retroactiu”. Cabanas va recalcar que aquesta és una de les converses que va mantenir amb responsables de la Conselleria d’Agricultura de la Generalitat Valenciana, amb el secretari general de la qual va parlar fa un mes i li va traslladar la posició que el Ministeri entenia que era “el millor per a una Denominació d’Origen del prestigi que és el cava” i en la qual “hem de ser prou prudents per a no devaluar-la”.

Els agricultors, entre satisfets i cautelosos

Expósito va assegurar que estan “satisfets” amb l’anunci del Ministeri i ha reconegut que no s’ho esperaven. Ha assenyalat que, pel que fa a la seua associació, estan contents perquè el Ministeri ha recollit les seues demandes, encara que és conscient que algun agricultor de manera particular pot estar descontent. “Nosaltres teníem clar que calia regular el sector i és cert que, quan això es fa, algú s’ha de quedar fora”, va apuntar. El representant dels elaboradors de Requena s’ha felicitat perquè “la pressió exercida els últims dies” en contra de la limitació “d’alguna manera ha tingut efecte”.

Per la seua banda, des d’Ava-Asaja consideren que el Ministeri ha donat una “eixida digna” a les preocupacions dels agricultors. No s’han mostrat tan complaguts des de la Unió de Llauradors. Luis Javier Navarro, membre de la comissió executiva, va posar de manifest que dubten que el Ministeri complisca el que ha dit, “perquè no és el que diu el BOE”. Assegura que l’associació no pot estar contenta “perquè el Ministeri no sempre compleix el que diu”. Navarro va explicar que encara que no dubten “de la bona voluntat” del govern espanyol, en aquest moment “el que diuen no és el que està posat al Butlletí Oficial de l’Estat”. Per això es mostren cautelosos i, segons va assenyalar el representant del sindicat agrari, “en el moment que només una de les hectàrees que s’ha dit que s’acceptarà no s’accepte”, eixiran al carrer a protestar.

El responsable del Ministeri d’Agricultura ha explicat que el creixement per a tot l’Estat és del 0,52% (4.950 hectàrees) i que s’han atés íntegrament les al·legacions del Consell Regulador de La Rioja de creixement zero i parcialment algunes de les recomanacions del Cava, en una decisió que ha precisat que es pren “exclusivament per a un any”. Segons va explicar Expósito està previst que es cree una comissió per a l’avaluació del sector i la seua evolució. La voluntat, segons ha dit, és “mantindre el mateix percentatge del 0,52 per a totes les vinyes espanyoles en creixement i aplicar la mateixa limitació al Cava perquè el govern entén que s’ha de fer un creixement ordenat i sostenible, que és el que estableix la legislació comunitària”. Així, ha insistit que el reglament comunitari estableix com a màxim la pujada de fins a l’1%, fet al qual totes les comunitats autònomes, organitzacions agràries, cooperatives i la Federació Espanyola del Vi van donar suport quan es va negociar la reforma de l’OCM.

Comparteix

Icona de pantalla completa