Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri limita el creixement de vinyes per a cava i ignora les demandes dels agricultors valencians

Els agricultors valencians han rebut un nou colp per part del Ministeri d’Agricultura. Seguint les recomanacions del Consell Regulador DOP Cava, el departament que dirigeix Isabel García Tejerina ha limitat a 172,2 hectàrees l’increment de superfície de vinyer amb destinació a cava. Les hectàrees ara disponibles “es queden molt curtes” per a satisfer les necessitats del sector, segons denuncien els agricultors valencians.

Aquest límit serà aplicable a les sol·licituds del pròxim any, repartit a parts iguals entre els tres tipus de sol·licituds que poden donar-se: noves plantacions, replantacions i conversions de drets de replantacions (57,4 hectàrees cadascuna). En concret, Agricultura aplica a la denominació d’origen protegida (DOP) del cava la mateixa limitació estatal del 0,52%, aplicada en aquest cas a la superfície inscrita de vinyer en aquesta denominació. Per al conjunt del sector, el ministeri ha fixat en 4.950 hectàrees la superfície que es podrà autoritzar per a les sol·licituds de noves plantacions de vinyer el 2018, la qual cosa representa el 0,52% de la superfície actualment plantada de vinyer i suposa mantindre el mateix ritme de creixement que en la campanya passada.

En relació amb les autoritzacions per a noves plantacions de vinyer, el reglament comunitari estableix que hauran de suposar anualment més del 0% i no més de l’1% de la superfície plantada de vinyer. En aquest context, la resolució publicada aquest divendres pel Ministeri d’Agricultura ha fixat un creixement, per segon any consecutiu, del 0,52%. El ministeri ha ressaltat que aquesta quantitat permetrà mantenir l’equilibri entre els dos objectius perseguits pel Reglament 1308/2013: aconseguir un creixement sostingut de la superfície de vinyer i evitar riscos d’oferta excessiva de productes vinícoles en relació amb les perspectives de mercat.

D’altra banda, aquest reglament permet limitar el creixement de la superfície de vinyer en zones que puguen optar a la producció de vins amb denominacions d’origen protegida (DOP) quan existisca un risc clarament demostrat de devaluació significativa de la mateixa.

“Es riuen en la cara de totes les valencianes i els valencians”

En un comunicat, La Unió de Llauradors ha criticat la decisió del ministeri, “que s’ha plegat als interessos de la DO Cava”, i també emplaça la Conselleria d’Agricultura a iniciar “quantes accions estime oportunes” per a defensar els interessos dels agricultors valencians en un tema “molt important” per a la comarca de Requena-Utiel. De fet, Requena és l’únic municipi que està legalment autoritzat per a elaborar cava al País Valencià. Hi ha ara unes 3.500 hectàrees destinades a la producció de la varietat de raïm blanc Macabeo o Chardonnay per a elaborar espumosos, la segona zona després de Catalunya més important de l’Estat.

Segons va explicar a aquest diari el president de l’Asociación de Elaboradores de Cava de Requena, Emilio Expósito, la demanda de cava de Requena és creixent. L’any passat va créixer un 12% respecte al 2015 i enguany les previsions són que les vendes augmenten un 15%. Una tendència a l’alça que es podria veure frenada per la decisió del ministeri.

Al llarg del mes de gener, la Unió de Llauradors estudiarà possibles mobilitzacions de protesta. L’organització agrària considera que el Ministeri d’Agricultura i el govern espanyol es riuen una vegada més en la cara de tots els valencians. “No pretenem fer guerra de res i molt menys política, però la veritat és que el cava valencià gaudeix cada vegada de major reconeixement i prestigi en els mercats, gràcies a la seua qualitat. No es pot coartar amb decisions com aquesta un creixement que suposa un ingrés per als llauradors que produeixen aquestes varietats”, assenyalen.

Per la seua banda, Ava-Asaja considera “inadmissible” que el govern etatal s’haja plegat als interessos de les grans marques del cava català, que eren les que estaven reclamant l’aplicació d’aquestes restriccions, i que “talle les ales a un sector a colp de decret i de manera artificial”. Segons aquesta organització, la petició Consell Regulador del Cava, “dominat pels grans cellers catalans”, de limitar a 0,1 hectàrees anuals l’autorització de noves plantacions durant els tres pròxims anys, implica, de fet, congelar l’augment de superfície. Han lamentat que les hectàrees ara disponibles “es queden molt curtes” per a les necessitats reals de creixement del cava valencià, ja que les peticions cursades per part dels viticultors de Requena, bé per a poder reestructurar, bé per a poder regularitzar les seues parcel·les de cara a obtenir raïm de cava, abasten una superfície d’unes 1.500 hectàrees.

Motius polítics

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, s’ha mostrat “atònita” per la decisió emesa des de Madrid i, en declaracions a Europa Press, ha assenyalat que no vol entrar a valorar si aquesta decisió del Ministeri d’Agricultura s’ha adoptat per a acontentar Catalunya perquè es tracta d’un sector en el qual les decisions han d’adoptar-se per raons tècniques. “Seria molt preocupant que decisions d’aquest tipus s’adoptaren per qüestions polítiques”, ha advertit.

En qualsevol cas, ha lamentat que la limitació de creixement imposada pel govern estatal suposa ignorar Requena i “arranar el futur” de les comarques productores valencianes malgrat “l’esforç” que han realitzat i “la qualitat” dels seus caves, basada en “una producció sostenible molt valorada en els mercats nacional i internacional”.

Segons la consellera, “no hi ha raó tècnica que justifique aquesta limitació”. Cebrián ha assenyalat que estan valorant traslladar una queixa al govern espanyol i ha criticat així mateix que el ministeri haja convocat dimarts que ve els productors i cooperatives de Requena sense haver-ho comunicat prèviament al Consell, encara que més tard sí que els han informat d’aquesta reunió. Per la seua banda, la portaveu del Consell, Mónica Oltra, al final de la roda de premsa del ple, ha garantit que el govern valencià “defensarà” els interessos de productors de cava de Requena perquè la quota de producció establida està “molt per sota” de les seues possibilitats. A través de Twitter, el president del Consell, Ximo Puig, ha qualificat la decisió “d’incomprensible” i de “menyspreu als magnífics caves valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa