Diari La Veu del País Valencià
El PPCV portarà als tribunals l’acord que va permetre a la Generalitat recuperar el deute de Terra Mítica

“El govern de Ximo Puig va perdonar 4 milions d’euros a Terra Mítica”. Així de contundent s’ha expressat la viceportaveu del PPCV a les Corts Valencines, Eva Ortiz, al començament de la roda de premsa convocada per a denunciar un suposat tracte de favor del Consell amb l’empresa Aqualandia, propietària del parc d’atraccions de Benidorm.

Aquest presumpte “perdó” és la renúncia per part de la Societat de Projectes Temàtics (SPTCV) a cobrar 4 milions d’euros d’interessos de demora a canvi que Terra Mítica satisfera 11 milions que quedaven per pagar dels préstecs de 44 milions que la SPTVC li havia concedit en l’època que Alberto Fabra era president de la Generalitat.

La SPTCV és la societat pública encarregada de la promoció d’aquesta mena de projectes d’oci. En març del 2016, el seu consell directiu, format entre altres per la cúpula de la Conselleria d’Hisenda, com ara el conseller Vicent Soler i la secretària autonòmica Clara Ferrando, va acordar renunciar a un plet judicial plantejat per a cobrar tot el deute a canvi que Terra Mítica abonara en un termini de 48 hores 11 milions.

L’acord extrajudicial va significar la renúncia al cobrament de 4 milions en concepte d’interessos de demora del 18% i del 25%, acordats en les pòlisses dels préstecs. La SPTCV va carregar un 7% d’interessos i va cobrar de seguida.

Tot plegat és per al PPCV una irregularitat que inclou “responsabilitat patrimonial i comptable” que hauria de significar que “quatre persones (Vicent Soler, Clara Ferrando, Josep Vicent Boira i Ángeles Cuenca) tornen els diners a les arques de la Generalitat”, segons ha explicat el diputat Rubén Ibáñez.

El portaveu econòmic del PPCV vol saber “per què aquestes persones van perdonar els diners” i que el president Ximo Puig “òbriga un expedient de recuperació de diners”, com s’ha fet amb els casos de corrupció que afecten la gestió dels populars entre 1995 i 2015. Ibáñez ha explicat que els informes de la SPTCV justifiquen la solució pactada amb l’argument que “el pagament immediat donava liquiditat immediata a la SPTCV i pel risc que Terra Mítica es veiera immersa en concurs voluntari”. Tot plegat, “excuses de mal pagador”, a parer del diputat.

“No ens quedem plegats de braços i els serveis jurídics del partit interposaran totes les accions necessàries. Estem cansats que el Consell d’Oltra perdone diners als qui deuen diners a la Generalitat”, ha assegurat Ibáñez. Eva Ortiz, d’altra banda, ha comparat aquest acord extrajudicial amb la resolució del deute de RTVV amb Mediapro: “La segona vegada que el govern del senyor Puig perdona diners” a una empresa privada.

Denúncia falsa

La Conselleria d’Hisenda ha negat versemblança a la denúncia del PPCV. “La denúncia és falsa. No es va condonar res, ni els valencians han pagat 4 milions”, asseguren des del departament dirigit per Vicent Soler. L’acord, segons la Conselleria, és la “conseqüència de la desastrosa gestió de l’anterior Consell”.

“En aquest cas, és vergonyós perquè el PPCV ‘va regalar’ per 1 euro Terra Mítica, que va costar 83 milions només a la SPTCV. Si a això afegim la inversió en l’entorn del parc, a la SPTCV la gestió del PPCV a Terra Mítica li ha costat 135 milions. Aquests diners sí que els han pagat els valencians”, afegeix la Conselleria.

La font oficial afegeix que en la renovació “del contracte i dels deutes de Terra Mítica amb la SPTCV, l’anterior Consell no va incloure l’interés a aplicar en l’operació” i això “va provocar que la nova propietària es negara a pagar els interessos que se li exigien”.

El juliol del 2015 el jutge va rebutjar les mesures cautelars demanades per la SPTCV i va condemnar-la a pagar les costes (45.880 euros). La Conselleria explica que, “davant la incertesa, es va arribar a un acord extrajudicial entorn de l’interés oficial de demora en operacions comercials, fixat en el 7%, la qual cosa va permetre cobrar un préstec (11,3 milions) de manera immediata quan, d’una altra forma, s’hi haguera dilatat anys amb el risc de no arribar a percebre res”.

Comparteix

Icona de pantalla completa