Diari La Veu del País Valencià
FGV i els treballadors arriben a un acord que comporta la fi de la vaga

Els 80% dels treballadors de FGV han ratificat aquest dimecres l’acord al qual el Comité de Vaga i l’empresa van arribar el passat 22 de desembre i que comporta la fi de les aturades. També suposarà l’inici d’una negociació per a establir un conveni col·lectiu per als treballadors de circulació i conducció de Metrovalencia i el TRAM d’Alacant. El 58% d’afectats per l’acord ha donat el vistiplau al document negociat pels sindicats UGT, CCOO, SIF i SCF, amb la direcció de l’empresa, segons han explicat a Diari La Veu fonts d’aquest últim sindicat.

El document ratificat fixa el calendari i la periodicitat de les reunions per a la negociació del conveni col·lectiu i la regulació de la jornada laboral i recull el “ferm compromís” de l’empresa de dotar els treballadors d’una clàusula de protecció jurídica similar a la que tenen els empleats de Renfe o Adif. Es tracta de dues qüestions “essencials” per als treballadors, van explicar en desembre fonts de CCOO.

Està previst que les negociacions sobre les condicions laborals comencen a partir del 10 de gener, amb reunions cada quinze dies per al conveni col·lectiu i amb periodicitat setmanal les de la regulació de la jornada, segons van detallar des de de el sindicat.

Per la seua banda, des de FGV van destacar que, entre els punts d’acord, han plantejat la revisió del Reglament Disciplinari de FGV, en el si de la Comissió Negociadora del XIII Conveni Col·lectiu d’FGV, que haurà d’adequar el Reglament de Faltes i Sancions d’FGV al règim sancionador que determine la futura llei de la generalitat de seguretat ferroviària, que actualment es troba en tramitació parlamentària.

Aquesta adequació preveurà els supòsits de concurrència normativa per a evitar situacions de doble imposició en casos de responsabilitat penal, civil i administrativa. Tot açò, a fi de regular i adaptar en el conveni col·lectiu d’FGV les garanties jurídiques en termes similars a les estipulades en altres explotacions ferroviàries i sempre d’acord amb la normativa legal vigent.

Amb l’acord ratificat, el director gerent d’FGV, Juan Andrés Sánchez Jordán, ha mostrat la seua “satisfacció” i ha valorat “molt positivament” l’esforç realitzat de diàleg i negociació perquè finalment els sindicats hagen acceptat la proposta de l’empresa que soluciona el conflicte. “Es posa així fi a una situació que estava perjudicant injustament els usuaris de València i Alacant, que eren els qui més estaven patint els aturs dia després de dia”, ha indicat.

Noves condicions laborals

A més, l’acord també recull les propostes inicials que va plantejar l’empresa i que preveuen “millores” de les condicions de treball del col·lectiu del personal de conducció i circulació. Entre les propostes incloses s’amplia en dos dies la formació anual del personal de circulació, que es fixa ara en quatre jornades i ofereix abonar les despeses ocasionades pels desplaçaments per a la realització de la formació i dels reconeixements mèdics i proves per al manteniment de les habilitacions. Actualment, aquests desplaçaments no s’abonen.

Així mateix, s’estableixen nous terminis per a realitzar una nova avaluació psicològica, amb la finalitat d’obtindre o renovar el certificat en l’habilitació: 1 any per a les avaluacions d’inici i 3 mesos per a la renovació.

A més, es garanteix que en un termini màxim de 24 hores tindrà lloc la reubicació d’un agent que haja resultat “no apte” en una renovació de l’habilitació, durant el temps que intervinga fins a la següent avaluació. En aquest sentit, si en eixe termini no s’ha pogut concretar una vacant adequada, se’l resituarà en un lloc d’Atenció al Client.

D’altra banda, s’estableix un descans de 10 minuts cada 2 hores per als reguladors de comandament en aquelles situacions denominades “degradades” en les quals no calga realitzar pauses per a previndre fatiga física, visual i mental. La durada mínima de la jornada diària s’ha establit en 6 hores.

Entre altres qüestions plantejades, s’estipula un límit màxim de 8 dies continuats de treball en cicles diürns i 4 dies de treball nocturns consecutius, excepte en el cas dels maquinistes de tracció dièsel, en els quals no es podran superar els 5 dies consecutius de treball més la Brigada d’Atenció Permanent. Tots dos límits podran superar-se fins als 10 dies sempre que siga per voluntat del treballador o transitòriament en supòsits de serveis especials (Fogueres, Falles, Sant Joan) programats fins que s’establisca una nova regulació sobre els mateixos.

Quan per algun motiu haja de superar-se la jornada ordinària diària, a partir de l’1 de gener del 2018 no es podran realitzar més de 10 hores, incloent les hores extres, enfront de les 12 hores actuals. Aquest límit es fixarà en 9 hores i 30 minuts a partir de l’1 de gener del 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa