Diari La Veu del País Valencià
Quatre milions de botelles de cava de Requena per a celebrar el Nadal

Alçar la copa com a gest de celebració és una tradició antiquíssima que ha arribat fins als nostres dies. Colpejar les copes com a mostra d’alegria, brindar pel que es deixa enrere i pel que vindrà, és una de les accions més repetides durant els dinars i sopars de Nadal i, per descomptat, després que les campanades anuncien l’arribada del nou any.

Però, amb què omplim les copes? Podem dir que cada vegada més amb cava produït a Requena. El president de la Asociación de Elaboradores de Cava de Requena, Emilio Expósito, assegura que en 2016 es van vendre 3 milions d’ampolles de cava d’aquesta zona i, per a enguany, estima que posaran a les taules uns 4 milions. La campanya de Nadal suposa la meitat de les vendes de cava de tot l’any.

Segons explica Expósito, la demanda de cava de Requena és creixent. L’any passat va créixer un 12% respecte a 2015 i enguany les previsions són que les vendes augmenten un 15%. Amb això, l’objectiu és tancar el 2017 amb un total de 7 milions d’ampolles en el mercat. En aquests percentatges s’inclou el cava que s’exporta fora de l’estat espanyol. En el mercat internacional, el cava de Requena “juga amb igualtat de condicions amb altres marques”. Tal com assegura Expósito, dins de l’Estat hi ha unes marques més conegudes que altres, però en el mercat internacional “no ho són tant”. Les exportacions suposen un 30% de lla venda total d’aquest producte.

A Requena són conscients que el cava amb més tradició és el català. Tanmateix, els elaboradors de Requena són optimistes amb les seues perspectives de futur i estan segurs que tenen quota de mercat a l’Estat. En declaracions a aquest diari, Expósito ha desitjat que “quan els consumidors vegen els nostres productes al supermercat, opten per la nostra marca”.

Pel que fa a Catalunya, Expósito ha deixat clar que els elaboradors de Requena estan en contra del Boicot als productes catalans, com també ho estan els productors de torró d’Alacant i Xixona. No obstant això, si per aquest motiu “la demanda del nostre cava creix, nosaltres el vendrem”. En el supòsit que Freixenet opte per deixar Catalunya i traslladar la seu social al País Valencià, Expósito assenyala que a Requena “és un tema que no preocupa”, perquè la producció continuarà estant a Catalunya “i no seran més competència del que ja són”.

Un producte de qualitat

Els elaboradors d’aquesta beguda fa anys que volen fer un pas més i crear un cava de major qualitat. Des d’aquest any estan més a prop, ja que el Consell Regulador ha aprovat que els productors de Requena comencen a elaborar cava paratge. Es tracta d’un cava que ha de fer-se en una parcel·la vella, que no estiga lluny del celler en la qual haurà de reposar durant 36 mesos per a envellir.

El preu d’aquestes botelles, que començaran a comercialitzar-se a partir de l’any que ve, serà més elevat, en consonància amb la qualitat del producte. Expósito ha explicat que no esperen que aquesta nova gamma de cava revertisca directament en un augment de les vendes, però sí que servirà per a crear una imatge de producte de qualitat. “Per als entesos, és un producte selecte”, encara que per a aquells que no estiguen acostumats a beure un cava de més alta gamma, el sabor els pot resultar estrany.

Comparteix

Icona de pantalla completa