Diari La Veu del País Valencià
El taxi celebra la sentència europea contra Uber a l’espera de les repercussions en Cabify

La guerra oberta entre el sector del taxi i les empreses de vehicles amb conductor com Uber i Cafiby va fer aquest dimecres un pas més. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va decantar la balança a favor dels taxistes en considerar que les activitats de l’empresa Uber s’ajusten a les definides com a serveis de transport, és a dir, que són equiparables al taxi tradicional i, per tant, han d’estar sotmeses a les mateixes exigències.

La sentència assenyala que els estats de la Unió Europea poden regular els requisits del servei que donen aquestes empreses. La decisió va en la línia de les conclusions prèvies no vinculants emeses per l’advocat general del TJUE, Maciej Szpunar, qui ja va determinar en maig que l’estat espanyol pot obligar Uber a operar amb llicència, com fan els taxis.

Aquesta obligació és una de les demandes que el sector del taxi fa des de la proliferació d’aquestes empreses. Els taxistes consideren que Uber i Cabify els fan competència deslleial i que posen en perill la supervivència del sector i dels seus llocs de treball. El sector valencià ha celebrat la decisió del Tribunal i espera que siga un precedent i que s’aplique també a altres empreses com Cabify, que a diferència d’Uber sí que opera al País Valencià, en concret a la ciutat de València.

Segons dades oferides pels taxistes, prop de 5.000 families valencianes viuen d’aquest ofici. La sentència d’aquest dimecres respon a una demanda interposada en 2014 per l’associació professional Elite Taxi de Barcelona, que denunciava que els serveis d’Uber eren “competència deslleial”.

La postura de Cabify

Pel que fa al País Valencià, l’empresa que opera vehicles de lloguer amb conductor és Cabify. Les dues empreses funcionen de manera molt semblant, però Cabify ha volgut desmarcar-se del dictamen europeu. En un comunicat, l’empresa va informar que la decisió de la justícia europea “no té res a veure” amb la seua activitat.

Cabify assegura que està constituïda com una agència de viatges, segons van estipular la Direcció General de Turisme i la Direcció General de Transports Terrestres de Madrid en maig de 2012. És per això que consideren que la sentència europea “no és aplicable” al servei que presta. L’empresa assenyala que des de la seua constitució, en 2011, “el model de negoci de Cabify és, i ha sigut sempre, 100% legal”.

Segons expliquen al comunicat, Cabify, dins dels seus serveis com a agència, va llançar una plataforma per a facilitar la intermediació entre els seus usuaris i un sector professional preexistent: els transportistes titulars de llicències VTC. A més, assenyalen que els transportistes desenvolupen des de fa molts anys l’activitat d’arrendament de vehicles amb conductor a tot l’Estat donant estricte compliment de la normativa que regula el transport de viatgers, les assegurances de responsabilitat civil associades, la fiscalitat i les relacions laborals dels conductors.

Per això, la companyia insisteix que sempre ha treballat de la mà del regulador per a garantir un marc de competència just per a tots els actors. També assegura que està disposada a seguir treballant de la mà del regulador, com s’ha fet fins ara, per a cercar fórmules que asseguren un marc just per a tots i, “per descomptat”, que respecten el sector del taxi.

El taxi, unit contra la competència

Les associacions majoritàries de taxistes asseguren que estan “totalment unides” en la lluita contra empreses com Uber i Cabify. De fet, tant des de la Federació Sindical del Taxi de València com des de l’Associació Gremial han assegurat que estudien emprendre accions legals contra Cabify amb l’objectiu d’obtindre una sentència pareguda.

Les dos associacions valoren la decisió del tribunal perquè protegeix el sector. “Nosaltres tenim unes normes que hem de complir i fins ara aquestes empreses les estaven incomplint. La sentència pot frenar els abusos” explica el secretari de la Federació Sindical, José Juan López González. A més a més, el secretari de l’Associació Gremial, Jose Ramón Giménez, considera que “s’ha guanyat una xicoteta batalla”, però creu que aquestes empreses “són molt grans, tenen molts diners i de segur que troben com botar-se la llei”.

Per això, Giménez ha explicat a aquest diari que les futures accions legals que vol portar a terme el sector “estan encara molt parades perquè cal estudiar bé com fer-ho a fi que siga eficaç”. Giménez espera que amb la sentència europea “la classe política se sensibilitze més amb el problema del taxi”. Després de l’última gran manifestació del passat dimecres 29 de novembre, Giménez va denunciar que els polítics, amb algunes excepcions, es van fer els sords davant les seues reivindicacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa