Diari La Veu del País Valencià
La justícia europea desestima el recurs de l’Estat i confirma la multa per manipular el dèficit valencià

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha desestimat aquest dimecres el recurs presentat pel govern espanyol contra la multa de quasi 19 milions d’euros imposada per la UE per la manipulació de les estadístiques de dèficit i deute al País Valencià durant més de 20 anys i que es van corregir en 2012.

En la seua sentència, el Tribunal amb seu a Luxemburg considera que no es pot qüestionar la “negligència greu” comesa per l’estat espanyol, a pesar que la manipulació només afectara el dèficit d’una comunitat autònoma i que les autoritats cooperaren després en la recerca.

La decisió també ha donat per bé el càlcul de la multa que el govern espanyol va considerar desproporcionat i descarta que la Comissió no complira la seua obligació d'”imparcialitat objectiva” durant el cas.

La Unió Europea va imposar en 2015 una sanció a l’estat espanyol de 18,93 milions d’euros per la manipulació de dades de dèficit al País Valencià mitjançant l’ocultació sistemàtica d’una part de la despesa sanitària.

Les autoritats espanyoles van presentar al setembre de 2015 un recurs per a sol·licitar l’anul·lació de la sanció al·legant vulneració del dret de defensa i del dret a una bona administració i argumentant també la inexistència d’infracció i el caràcter desproporcionat de la multa que li va imposar el Consell.

En concret, el govern espanyol va posar en qüestió que es tergiversaren les dades perquè van ser corregides en el temps oportú i va plantejar que es va violar el seu dret de defensa, ja que les autoritats espanyoles van subministrar el material incriminatori a la Comissió Europea perquè no coneixien les sospites de manipulació.

Aquest cas va ser el primer que la Comissió Europea va demanar sancionar a un Estat membre per falsejar les seues estadístiques basant-se en les noves normes de la UE que es van aprovar en 2011 arran del cas de Grècia, una petició que va ser avalada després pels vint-i-huit.

Encara que la manipulació del dèficit al País Valencià es va produir entre 1988 i 2011, pel caràcter no retroactiu de la legislació la multa es refereix només al període 2011-2012, durant el qual es calcula que la despesa sanitària no registrada va ascendir a 2.000 milions d’euros.

Recentralitzar la multa i buscar responsables

El síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha instat hui el govern espanyol a “centralitzar la multa i pagar-la”, “igual que recentralitza les nostres competències i ens impedeix legislar sobre habitatge digne, pobresa energètica i accés universal a la sanitat”. “És una multa a Espanya i qui ha de pagar-la és Espanya”, ha assenyalat el dirigent socialista.

Mata ha anunciat que el grup socialista presentarà una iniciativa parlamentària a les Corts instant el govern a tornar els 19 milions més interessos i ha lamentat que, “una vegada més, els valencians i les valencianes hàgem de pagar les mentides dels governs del PPCV”.

Pel que fa a Compromís, Clara Ferrando ha demanat explicacions a “la senyora Bonig” i li ha exigit “que busque els responsables dins del seu partit”. La secretària autonòmica d’Hisenda ha denunciat que “els valencians i les valencianes han hagut de pagar 19 milions d’euros a la Unió Europea perquè els seus responsables polítics han manipulat les estadístiques que s’envien a Brussel·les” i que “eixos responsables tenen noms i cognoms i no els pot eixir debades”.

Ferrando també ha manifestat que “la senyora Bonig hauria de plantejar-se si el seu partit, que ha governat aquesta comunitat durant les últimes legislatures, està en condicions de donar lliçons sobre la gestió pública” i ha afegit que “al seu partit se li acumulen les causes judicials per assumptes de corrupció i la mala gestió de l’època del PP està novament acreditada”. “Que done explicacions als cinc milions de valencians i valencianes, que demane disculpes i que reclame també responsabilitats, crec que els contribuents ho mereixen”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa