Diari La Veu del País Valencià
Alcoi aprovarà una moció en defensa dels patges ‘negres’ de Reis després de les acusacions de racisme

El grup municipal del PSPV a l’Ajuntament d’Alcoi ha donat a conéixer aquest dimecres una moció que portarà al ple de desembre del pròxim dilluns en defensa dels patges que porten la cara tintada amb betum negre en la cavalcada de Reis que se celebrarà, com cada any, el 5 de gener.

La proposta naix després que la revista digital ‘Afroféminas’ va publicar fa una setmana un article titulat Un BlackFace massiu a Alcoi, pot ser patrimoni immaterial de la humanitat?.

L’article, traduït a l’anglés i al francés en la mateixa web, està escrit per dones que es defineixen com a “afrodescendents/negres” que s’han sentit “ofeses” perquè “estereotipa, ridiculitza, no inclou i falsifica” la seua imatge. Afegeixen que les tradicions són “canviants i han d’adaptar-se als temps”. I al·leguen: “ens dol veure’ns com una pallassada sense personalitat, sense matisos, sense humanització”. En les últimes línies d’aquest article ja es preparen per a “rebre atacs molt durs”.

Cartell anunciador del Nadal alcoià. / AJUNTAMENT D’ALCOI

La revolada provocada en xarxes socials ha fet que el PSPV presente aquesta moció al ple municipal d’Alcoi que se celebrarà dilluns, que comptarà amb el suport unànime de la resta de partits de la corporació.

En la moció s’afirma que la cavalcada d’Alcoi és “la més antiga d’Espanya, amb 133 anys d’història” i la defineixen com a una “tradició integradora”. També s’afegeix que “el desconeixement de la realitat de la cavalcada pot portar a equívocs i malentesos”, en relació amb les acusacions racistes d”Afroféminas’.

La cavalcada, acte central del ‘Nadal Alcoià’, ja ostenta la declaració de Festa d’Interés Turístic Nacional espanyol. També té, des de 2011, la categoria de Bé d’Interés Cultural Immaterial.

Finalment, Guanyar Alcoi, en un comunicat de premsa enviat aquest dimecres, ha instat l’Ajuntament a enviar una invitació a ‘Afroféminas’, atés que “lluny de criminalitzar aquest col·lectiu, una bona forma que coneguen aquest acte seria convidar-los”.

Comparteix

Icona de pantalla completa