Diari La Veu del País Valencià
Arxivat el cas del fraccionament de contractes en l’Institut Valencià de Finances

El jutjat d’instrucció número 17 de València ha sobresegut la causa pel fraccionament de contractes realitzats per part dels directors de l’Institut Valencià de Finances (IVF) entre 2014 i 2017 per als serveis d’assistència tècnica per a l’actualització o millora dels sistemes de certificació electrònica.

En la causa apareixien com a investigats per prevaricació administrativa diverses persones, entre elles, l’actual director general de l’IVF, Manuel Illueca. En concret, s’investigava l’adjudicació de contractes menors a les empreses Clase 10 Sistemas S.L. i Alef Grupo Técnico.

El fiscal, que era l’única part acusadora personada, va demanar el sobreseïment de la causa en entendre que no hi ha elements de prova per a considerar que s’haja comés un delicte de prevaricació administrativa, atés que els investigats actuaven dins del seu propi àmbit de competència i la seua actuació no va ser arbitrària, sinó que es va fer per a garantir el correcte funcionament de la funció pública.

En la interlocutòria s’explica que la Sindicatura de Comptes, en el seu informe de fiscalització de l’IVF de 2015 va apreciar en aquestes accions una sèrie d’irregularitats perquè l’import dels contractes superava “àmpliament” el llindar previst en els principis de contractació de la Llei del Sector Públic.

Així, dos dels investigats –entre ells l’actual director de l’entitat, Manuel Illueca– van reconéixer en les seues declaracions judicials ser coneixedors d’aquestes irregularitats. En concret, Illueca va explicar en la seua declaració que va seguir signant contractes menors, encara que “va iniciar la normalització de la contractació”.

D’aquesta manera, el director de l’IVF va continuar realitzant aquests contractes emparant-se en la necessitat de mantindre aquest tipus de contractació per a evitar un “gran perjudici” per a les administracions públiques, el funcionament de les quals depenia del manteniment del servei.

Per açò, el fiscal no veu elements de prova suficients per a considerar que s’ha comés un delicte de prevaricació administrativa. A més, ha considerat que no existeix cap indici de falsedat en els pressupostos d’altres empreses, continuant amb les irregularitats per la possibilitat de la paralització o entrebancament de l’actuació d’algunes àrees de funcionament de l’administració.

Comparteix

Icona de pantalla completa