Diari La Veu del País Valencià
La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública demana que la Generalitat faça passos per a recuperar la gestió de l’aigua

Representants de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública –una entitat formada per diferents organitzacions ecologistes, sindicals, veïnals i socials– s’han reunit amb la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Elena Cebrián, per a demanar que el govern valencià avance en la recuperació de la gestió pública de l’aigua al territori valencià.

En la reunió, en què també ha participat el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, i el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, els representants de la Xarxa han plantejat la necessitat de “comptar amb una Política Valenciana de l’Aigua que hauria de basar-se en la Directiva Marc de l’Aigua” i “materialitzar el reconeixement de les Nacions Unides en 2010 de l’accés a l’aigua potable i el sanejament com a dret humà essencial”, segons recull el seu comunicat.

En aquesta línia, la Xarxa, que està integrada per Acció Ecologista-Agró, Confederació d’Associacions de Veïns CAVE-COVA, CCOO, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, La Ribera en Bici, Unió de Llauradors i Ramaders i Xúquer Viu, ha traslladat diverses propostes a la consellera.

Per a començar, la creació, com a acció immediata, d’un observatori de l’aigua amb participació ciutadana que analitze la situació actual de la gestió del cicle integral de l’aigua. Aquest observatori, expliquen, “hauria d’elaborar un mapa de la gestió de l’aigua al territori valencià, així com oferir informació pública i transparent, sistematitzada, periòdica i comparable sobre els models de gestió d’aquests serveis, la seua qualitat, cobertura, accessibilitat, assequibilitat, sostenibilitat ambiental, repercussió de costos, equitat, eficiència, transparència i participació ciutadana”.

També proposen la constitució d’un organisme autonòmic o ens públic regulador, amb participació ciutadana, que ordene les prestacions dels serveis vinculats al cicle urbà de l’aigua, establint un marc regulador “per a avançar decididament cap a una gestió pública sostenible, eficaç, transparent i participativa de l’aigua, respectuosa amb el bon estat dels ecosistemes aquàtics”.

Finalment, demanen que s’oferisca suport i assessorament als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interés general, així com assessorament a aquells ajuntaments que es plantegen la gestió directa de l’aigua potable i el sanejament.

Segons s’indica en el comunicat, tant la consellera com els membres del seu equip han manifestat “la seua coincidència amb les propostes plantejades” i s’han compromés a fer passos en el sentit plantejat, amb l’estudi de la posada en funcionament durant 2018 d’un Observatori de l’Aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa