Diari La Veu del País Valencià
Cotxes i taronges cap a Alemanya, França i els EUA: així exporta el País Valencià

El nombre d’empreses exportadores al País Valencià ja fa anys que creix. Des de 2012 i amb l’excepció del 2015, cada any són més els negocis que venen els seus productes a l’exterior. El 2016 en van ser 22.186 i durant els 9 primers mesos de 2017 la xifra ha aconseguit arribar als 19.766, un 5,2% més que durant el mateix període de l’any passat. La diversitat de productes, tant agroalimentaris com industrials, produïts al País Valencià fan del territori un mercat amb molt per a oferir a l’exterior.

Així ho demostren les xifres de volum de facturació de les empreses exportadores, en ple creixement. L’any 2016 es va assolir al País Valencià el rècord de 28.679.426,9 euros. Pel que fa a 2017, les últimes dades disponibles són fins al setembre i, en aquest període, la facturació va créixer un 2,5% respecte als 9 primers mesos de 2016. En aquest aspecte, hi ha una gran polarització ja que, des de principis de 2017, el 44% de les empreses en facturen menys de 5.000 i el 55,3%, entre 5.000 i 50.000 euros.

Segons va explicar a Diari La Veu la directora general d’Internacionalització de la Conselleria d’Economia, Maria Dolores Parra, a propòsit del conveni de col·laboració signat entre l’IVACE i el Consell de Cambres de comerç per a l’impuls de la internacionalització de les empreses valencianes, “la internacionalització és una garantia de competitivitat per a les nostres empreses i per aquest motiu s’ha convertit en una aposta estratègica per al Consell.”

Parra va assenyalar que l’economia valenciana és una economia molt oberta a l’exterior, “on les exportacions tenen un pes molt rellevant que aconsegueix el 27% del nostre PIB, enfront del 22,8% d’Espanya. D’altra banda, l’obertura exterior de la nostra economia és del 51,2%, un índex superior a la mitjana nacional, situada en un 48,7%”. Malgrat aquestes dades positives, Parra va assegurar que en Internacionalització són conscients de les dificultats a les quals s’enfronten dia a dia les empreses “i de l’imprevisible escenari en el qual ens movem en l’actualitat”

El destí dels productes

Els productes valencians viatgen principalment per dins de la Unió Europea, ja que dels 10 països que més compren al territori, 8 pertanyen a la Unió. Els altres dos són els Estats Units i el Marroc, que ocupen la cinquena i la huitena posició, respectivament. Alemanya és el país que més diners es gasta en productes del territori, principalment en automòbils, fruites, verdures i calçat. Des de gener fins a setembre, les vendes al país capdavanter de la Unió Europea han suposat un total de 3.007.840 euros a repartir entre 1.938 exportadors.

En segon lloc se situa França, que va perdre la primera posició en 2015. A continuació hi ha el Regne Unit i Itàlia. La posició número sis és per a Portugal; després, els Països Baixos, i completen el ‘top 10’ Bèlgica i Polònia. Els principals productes venuts als països de dins de la comunitat europea són els automòbils, les fruites i verdures, el calçat i la ceràmica.

Pel que fa als Estats Units, els automòbils són els productes més exportats juntament amb les màquines i aparells mecànics, els productes ceràmics i el calçat. També és important el comerç de fruites amb la potència nord-americana, especialment el de cítrics. De fet, aquest dimarts, el delegat de govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues, va visitar el port de Castelló per a conéixer de primera mà les tasques de càrrega del vaixell Mexican Bay, que va salpar amb destinació al port de Filadèlfia, als Estats Units, amb 2.500 tones de clementines al seu interior.

Es tracta del sisé vaixell que ix enguany des del port de Castelló amb destinació al mercat nord-americà, “una destinació més que interessant per l’alt poder adquisitiu dels consumidors i que contribueix a diversificar les àrees, la qual cosa redunda en una millora dels preus de la fruita i en la rendibilitat de tota la cadena agroalimentària, fins a arribar al productor”, va destacar Moragues.

Els productes de fosa són els articles més venuts al Marroc. Els segueixen els productes ceràmics, les màquines mecàniques, els esmalts i els plàstics. El país nord-africà és una important competència per al País Valencià en matèria d’exportació de fruites cap als països del sud.

Distribució per sectors

El sector industrial i tecnològic destaca per dalt de la resta en matèria d’exportacions, tant pel que fa al nombre d’empreses com al volum de facturació. A més, és el que més ha crescut els últims anys, especialment en volum, ja que ha passat de 12 milions d’euros en 2010 a quasi 20 milions en l’actualitat. En canvi, el nombre d’empreses que exporten s’ha estabilitzat i ronda els 16.000 des de l’any 2013.

L’automobilisme destaca per dalt de la resta de productes industrials. És especialment important la venda de turismes i d’altres vehicles dedicats al transport de persones, que ha suposat una facturació de 2.509.768,9 euros a les empreses valencianes, des de gener fins a setembre d’aquest any.

Molt per darrere queden la resta de sectors. L’agroalimentació es troba en segona posició amb una facturació fins al setembre de 3.644.524,3 milions d’euros entre 2.356 exportadors. Les exportacions de béns de consum arriben escassament als 4 milions d’euros de volum i s’hi dediquen aproximadament 6.000 empreses. En comparació amb la resta, les exportacions de begudes són anecdòtiques. Només 636 empreses es dediquen a aquesta activitat i el volum de facturació s’ha quedat en 409.523,1 euros durant els 9 primers mesos de l’any.

Comparteix

Icona de pantalla completa