Diari La Veu del País Valencià
Neuròlegs valencians llancen una guia pràctica per a abordar l’alzhèimer des de l’atenció primària

Un grup de neuròlegs valencians, juntament amb neuropsicòlegs i un psiquiatre, han llançat una guia pràctica per a abordar el diagnòstic, tractament i gestió de l’alzhèimer, així com la relació entre especialistes i atenció primària. Així ho ha indicat el doctor José Miguel Santonja, neuròleg de l’Hospital Clínic de València i coordinador d’aquesta guia.

El facultatiu, membre de la Societat Valenciana de Neurologia (SVN), ha explicat que es tracta d’una guia “nova” i “important” destinada principalment a especialistes i facultatius d’atenció primària. “Hi ha diverses guies a Espanya similars, a Catalunya, Balears o Andalusia, però aquesta és diferent”, ha exposat.

El doctor Santonja ha indicat que l’alzhèimer, amb una prevalença –segons uns estudis del Clínic– d’entre un 10 i un 15% a partir dels 65 anys i d’un 35% en majors de 80, “calia abordar-lo en una guia pràctica actualitzada”. “Pensem que pot ser d’interés per a neuròlegs i metges d’atenció primària. No és molt extensa. És el maneig pràctic de la valoració, diagnòstic i relació amb atenció primària”, ha assenyalat.

Aquesta guia, disponible en la pàgina web de la SVN, permet “repassar globalment la malaltia, centrar-nos en les novetats, en els nous criteris i noves tècniques diagnòstiques a les quals tenim accés com són els biomarcadors i saber quan s’han d’usar”. A més, explica quan s’han de remetre els pacients amb inici d’alzhèimer des d’atenció primària als especialistes.

En relació amb aquest últim punt, el facultatiu ha exposat que “al llarg dels anys anem creixent en edat i açò portarà a l’augment de malalties degeneratives. I els pròxims fàrmacs que pensem que eixiran, esperem que no massa tard, estaran adreçats a un deteriorament cognitiu molt més precoç. D’ací la importància de remetre a temps el pacient als especialistes des d’atenció primària i generar un circuit que porte tan bé com siga possible aquesta detecció en els pacients”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa