Diari La Veu del País Valencià
El Consell injecta 15,5 milions als ajuntaments perquè contracten personal per a la prevenció d’incendis

Els incendis forestals s’apaguen en hivern. Aquesta premissa repetida infinitat d’ocasions per bombers, brigades forestals i experts en gestió ambiental ha sigut apresa per la Generalitat que, després de centrar durant dos anys els esforços a previndre les flames des de ben entrada la primavera i fins a la tardor amb la campanya #StopAlFoc, ara avança els treballs a l’hivern per a “millorar la capacitat de resposta” davant els possibles incendis del 2018. Així ho va explicar aquest dijous el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la presentació d’un pla conjunt entre l’Agència de Resposta a les Emergències i el Servef i coordinat amb la conselleria de Medi Ambient que permetrà contractar 744 persones perquè facen treballs de conservació de les muntanyes i boscos valencians per a previndre els incendis.

La iniciativa, presentada al Palau de la Generalitat junt amb els consellers d’Economia, Rafa Climent, i de Medi Ambient, Elena Cebrián, i els secretaris autonòmics d’Ocupació, Enric Nomdedéu, i d’Emergències, José María Ángel, significarà una injecció de més de 15 milions d’euros per als 182 ajuntaments de poblacions menudes del país acollides a aquest pla. Aquesta ajuda directa els permetrà comptar durant els mesos d’hivern i de primavera amb unitats de prevenció de riscs d’incendis. Les contractacions, que es realitzaran abans que acabe l’any, segons va dir Puig, faran que “tots els municipis de la Comunitat Valenciana amb més massa forestal tindran durant els sis mesos d’hivern i primavera brigades que treballaran per a millorar la capacitat de resposta als riscos d’incendis”, va assegurar el president.

L’objectiu d’avançar els treballs als mesos d’hivern i de primavera és “aconseguir una situació mediambiental més positiva” que reduïsca el risc d’incendis durant l’estiu del 2018, va dir Puig, qui va aprofitar per a fer una crida a la ciutadania i als mitjans de comunicació perquè “s’impliquen en la tasca de minimitzar al màxim l’acció devastadora dels incendis”.

La dotació total de 15,5 milions –11 els aportarà el Servef i 4,5 Emergències– servirà perquè cada unitat de prevenció estiga formada per quatre persones que treballaran sota la direcció de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. A banda del vessant mediambiental del projecte, des de la Generalitat es destaca la incidència d’aquesta iniciativa en la generació d’ocupació, ja que amb una sola acció es permetrà combatre tant els incendis com la desocupació amb la contractació durant sis mesos de quasi 750 aturats. La condició per a poder accedir a aquest treball és estar inscrit com a demandant en els registres del Servef.

Combatre el despoblament

Segons van explicar en roda de premsa, el programa ha prioritzat dos criteris fonamentals en la selecció dels municipis que podien acollir-se a les ajudes. El primer, que existisca un risc de despoblació, i el segon, que siguen zones amb el risc d’incendi forestal i prioritat operativa en l’extinció d’incendis. En total, 214 municipis valencians complien aquests requisits, dels quals 182 han demanat les ajudes per a formar les brigades antiincendis. En aquest sentit, el programa s’emmarca, segons va explicar el president, “dins de l’estratègia impulsada per la Generalitat per a combatre la desigualtat territorial existent al territori valencià recollida en l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant)”.

La iniciativa ha estat impulsada per l’Agència de Resposta a les Emergències i el Servef, en coordinació amb la conselleria de Medi Ambient. / DIARI LA VEU

El pla Avant, en el qual el Consell vol involucrar tant els ajuntaments com el sector privat, tracta de pal·liar la despoblació que afecta determinades comarques de l’interior del territori i contribuir a superar la desigualtat entre la ciutadania.

El president va emfatitzar el caràcter “profundament municipalista” de l’actual govern, tot recordant que l’aliança amb els ajuntaments valencians en matèria d’ocupació ha significat, solament l’any 2017, una inversió de “més de 200 milions d’euros en diferents programes com Avalem Joves”. Per a Puig, és una mostra que es tracta de “una vinculació productiva” que ha ajudat “milers de persones a trobar treball, a tindre la seua primera experiència laboral o a millorar el seu lloc”.

Comparteix

Icona de pantalla completa