Diari La Veu del País Valencià
Camps i Blasco, testimonis en el judici de la Gürtel per Fitur
RedactaVeu / Agències / València

El judici per la peça 3 del ‘cas Gürtel’, que investiga suposades irregularitats en contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009, arrancarà el 31 de març i es perllongarà fins a mitjan octubre. La vista començarà amb dos dies per a qüestions prèvies, seguirà amb les declaracions dels 13 acusats i finalment tocarà el torn als testimonis, entre els quals estan citats l’expresident de la Generalitat i membre nat del Consell Jurídic Consultiu (CJC) Francisco Camps; i l ‘exconseller de Solidaritat i diputat no adscrit en Les Corts Rafael Blasco.

En total, per al judici s’han previst 43 sessions: els dies 31 de març i abril per a lectura d’escrits i qüestions prèvies; els dies 3, 4, 11, 29, 30 d’abril i 5 de maig per a les declaracions dels 13 acusats; i a partir del 15 de maig fins al 6 o 7 d’octubre els tocarà als testimonis i testimonis-perits, que en total en sumen 118.

La Sala del Civil i Penal del TSJ valencià ha deixat els dies 13, 14 i si calguera, el dia 16 d’octubre, per a la ratificació o modificació de les conclusions dels escrits presentats i exposició oral sobre la valoració de la prova i la qualificació jurídica dels fets. Les sessions començaran a les 9.30 hores, i el calendari s’ha elaborat tenint en compte les dates d’assenyalaments amb causa amb empresonament que pogueren tenir els advocats personats en la causa, i que la presidenta del TSJ valencià, Pilar de l’Oliva, que presidirà el judici, ha de celebrar sala de Govern cada dimecres, d’acord amb les seues responsabilitats governatives.

Les primeres declaracions del judici tindran lloc el dia 3 d’abril, amb un dels presumptes capitosts de la trama Cándido Herrero, i amb una exempleada d’empreses de la trama, Mónica Magariños. Per al dia 4 estan citats, tal com es detalla en el calendari, Isabel Jordán, exadministardora d’empreses de la trama; i Álvaro Pérez, conegut com ‘El Bigotes’, responsable d’Orange Market S.L.

La següent setmana, el dia 11 d’abril, hauran de declarar com a acusats altres dos dels considerats presumptes capitosts de la trama: Pablo Crespo i Francisco Correa; mentre que s’ha fixat per al dia 29 les declaracions de Jorge Guarro, cap del servei de Promoció de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) i Ana Grau, coordinadora de fires de l’agència.

El 5 de maig, el torn de les acusades Milagrosa Martínez i Angélica Such

Per al dia 30 d’abril estan previstes les declaracions dels acusats Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats i Comunicació de l’Agència Valenciana de Turisme; Juan Bover, cap de servei de servei d’Infraestructures Turístiques de la Generalitat; i l’excap del gabinet de l’Agència Valenciana de Turisme Rafael Betoret. Les declaracions dels processaments es tancaran el dia 5 de maig amb les exconselleres de Turisme dels Governs de Camps Milagrosa Martínez i Angélica Such.

Camps testificarà el 29 de juliol i Blasco el 17

Dins les declaracions testificals, està previst que declare el 29 de juliol, a les 10 hores, Francisco Camps, a petició del lletrat de Rafael Betoret. Aquest processat ja va ser condemnat a pagar una multa de 9.600 euros pel conegut com ‘cas dels vestits’ dins del ‘cas Gürtel’ després de reconèixer els fets i arribar a una conformitat, mentre que Francisco Camps va anar a judici per aquesta mateixa causa i va resultar absolt per un jurat popular.

Així mateix, s’ha citat Rafael Blasco per al dia 17 de juliol, a les 11.30 hores, després de ser proposat per l’acusació popular i la majoria d’advocats dels acusats en aquesta peça. I altres testimonis que també hauran de declarar són María Agustina Sanjuán, exsecretària general de la Conselleria de Solidaritat i processada en el ‘cas Cooperació’; Isabel Vilallonga, exsubsecretària de Presidència de la Generalitat i actual secretària general de Delegació de Govern; i Dora Ibars, exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat.

Els 13 imputats s’asseuran en la banqueta per presumptes delictes de prevaricació, malversació, enriquiment injust, suborn, tràfic d’influències, falsedat i infidelitat en la custòdia de documents.

En concret, se’ls va imputar per adjudicacions realitzades per l’AVT, entitat publica de la Generalitat, a la mercantil Orange Market -i altres societats vinculades-, que s’encarregava d’organitzar i realitzar la major part d’actes del PPCV.

Així, empreses de la presumpta trama van aconseguir els contractes de Fitur de 2005 a 2007, quan era consellera Milagrosa Martínez; i els de 2008 a 2009, quan ho era Angélica Such. Al costat d’aquests contractes, també es van pactar uns altres com l’esmorzar a Ifema, altres quatre fires més -TCV Valencia, Expovacaciones Bilbao, STIC Barcelona i Intur Valladolid-; Exporural; i adjudicacions de les Conselleries de Territori i Habitatge i Infraestructures i Transports en ocasió de la contractació del disseny i muntatge de diversos estands en Fitur 2005 a societats vinculades a Orange Market.

Així mateix, els processats estan acusats de possible duplicitats de pagaments abonats a les mercantils investigades amb anuència de les diferents autoritats i empleats públics amb funcions de redactar els plecs i criteris d’adjudicació; i d’emetre informes a la Mesa de contractació, concórrer, fer propostes i adjudicar concursos a aquestes empreses.

El judici per aquesta peça (en total hi ha sis en la causa) començarà en un parell de setmanes després de concloure la vista pel ‘cas Cooperació’, que també se segueix en el tribunal valencià i en el qual s’investiguen presumptes irregularitats en la concessió de subvencions per part de l’extinta Conselleria de Solidaritat a la Fundació Cyes en 2008 per a dos projectes a Nicaragua per 1,6 milions d’euros, dels quals solament van arribar 43.000 euros a la seua destinació, ja que la resta es va destinar a la compra de quatre immobles a la ciutat de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa