Puigdemont compareixerà dilluns en el ple del Parlament que podria declarar la independència

El president explicarà com s'aplicarà el resultat del referèndum de l'1 d'octubre
/ València
4 octubre 2017 01:00h
Reunió de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareixerà el proper dilluns davant el ple del Parlament de Catalunya per a explicar com s'aplicarà el resultat del referèndum de l'1 d'octubre i les conseqüències que comporta. La Mesa, després de desestimar les reconsideracions de Cs, PSC i PPC, ha fixat que la compareixença demanada per JxSí i la CUP es produirà a les 10 hores del matí de dilluns vinent i que serà l'únic punt de l'ordre del dia. Abans que el president prenga la paraula, però, el ple haurà de votar i aprovar que aquesta compareixença es duga a terme. Una vegada fet això, Puigdemont tindrà temps il·limitat per a explicar-se i, després, cada grup parlamentari disposarà de 10 minuts per a debatre sobre el discurs i el que propose. Si el president torna a prendre la paraula, els partits tornarien a tindre torn de rèplica.

No es preveu que la compareixença del president vaja associada a cap votació perquè l'article 169 del reglament del Parlament –en virtut del qual s'apel·la a la intervenció de Puigdemont– preveu que únicament hi haja un debat. Tot i això, cap la possibilitat que, per tal de complir la llei del referèndum i evidenciar que el Parlament "proclama els resultats" i "efectua la declaració formal de la independència de Catalunya i els seus efectes", el president o els grups independentistes proposen la votació d'un text, una proposta de resolució o la simple recepció dels resultats oficials de l'1-O.

Això suposaria, en la pràctica, l'entrada en vigor de la llei de transitorietat, la qual cosa implicaria la declaració efectiva de la independència de Catalunya. Amb tot, aquesta és només una possibilitat que ni el Govern ni cap dels grups parlamentaris s'atreveixen a confirmar sense saber abans quin serà el discurs de Puigdemont davant el ple. 

next