Diari La Veu del País Valencià
Felip VI obvia l’actuació policial de l’1-O i acusa les institucions catalanes de situar-se al marge de la democràcia

El monarca espanyol Felip VI ha trencat el seu silenci. Després de setmanes sense activitat pública per la crisi de Catalunya, el Rei ha enviat un missatge als ciutadans espanyols en el qual ha carregat durament contra les institucions catalanes, ha donat el seu suport als poders de l’Estat i transmés el seu compromís amb la “unitat i la permanència d’Espanya”.

En un missatge televisat, Felip VI ha acusat les institucions catalanes d’estar “incomplint de manera deliberada des de fa temps la Constitució”, alhora que ha assegurat que la Generalitat i el Parlament s’han posicionat “al marge de la democràcia”.

El monarca, que en cap moment ha fet al·lusió a l’actuació policial del passat 1 d’octubre, ha traslladat el seu suport als poders de l’Estat, els quals, ha dit, són els responsables de “garantir la vigència de l’estat de dret basat en la Constitució”.

“Davant d’aquesta situació d’extrema gravetat, és responsabilitat dels poders de l’Estat assegurar l’ordre constitucional i la vigència de l’autogovern de Catalunya a partir de la Constitució i l’Estatut”, ha assenyalat Felip VI.

El rei, que ha dit que la societat catalana està “fracturada”, s’ha adreçat primer als ciutadans del Principat per a assenyalar que l’estat esanyol “permet a tothom defensar les seues idees dins del respecte a la llei. Sense aquest respecte no hi ha convivència”.

També per als ciutadans de la resta de l’Estat, que viuen amb “tristesa els darrers esdeveniments”, Felip VI ha tingut unes paraules: “Els transmet un missatge de tranquil·litat i esperança. Són moments difícils però tirarem endavant. Els nostres principis democràtics són forts i sòlids”.

Així, el rei ha finalitzat el seu discurs “subratllant una vegada més el ferm compromís de la Corona amb la Constitució i amb la democràcia” així com el seu compromís “com a Rei amb la unitat i la permanença d’Espanya”.

Comparteix

Icona de pantalla completa