Diari La Veu del País Valencià
Puig insta Rajoy i Puigdemont a apartar-se del procés si no són capaços de dialogar

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que “mai la violència és la resposta a un problema polític”. El cap del Consell s’ha referit així al desenvolupament de la jornada de l’1-O, ahir, a Catalunya, on més de 844 persones, segons sel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), van resultar ferides de diversa consideració per les càrregues policials que van tractar d’impedir el referèndum.

Puig, que ha començat la jornada al Fórum Europa Tribuna Mediterránea, ha mostrat el seu malestar amb les declaracions institucionals pronunciades anit, després del tancament dels col·legis electorals, per part dels presidents dels governs espanyol i català, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, respectivament. “No em van agradar els discursos d’anit dels governs, no han entés res”, ha dit. En aquest sentit, el president de l’executiu valencià ha advertit que, “si actors d’aquest procés no són capaços de dialogar, han d’apartar-se”. “Les imatges d’ahir cristal·litzen un trencament emocional. Es va donar un pas enrere, quan havien de fer-se’n dos cap avant. Aquest dia 2 no ha sigut un punt d’arribada, és un punt de partida”, ha lamentat, tot subratllant la importància de “rebaixar la tensió i recuperar el diàleg institucional”.

El president també ha assenyat que “hui Espanya no és la mateixa d’ahir. Ens agrade o no, Espanya ha canviat i tenim la responsabilitat des de la política de tancar ferides i buscar l’Espanya oberta, plural i respectuosa amb totes les seues formes de sentir i de ser”. En aquest sentit, el cap del Consell ha dit que el model d’Estat autonòmic “està esgotat”. Des d’aquesta perspectiva, Puig ha expressat que “Catalunya no pot servir d’excusa per a detindre les reformes que són necessàries”. Unes reformes que han de servir, en opinió de Puig, per a construir “un projecte conjunt atractiu també per a molts catalans ara desconnectats racionalment i emocionalment de l’Estat. De fet, com més ponts es construïsquen, millor per a atemperar el conflicte”.

Proposta de tres “ponts”

Així mateix, el líder valencià també ha fet una aportació pròpia a la resolució del tema i ha proposat tres “ponts” per a resoldre el tema català: primer, la creació d’una taula de diàleg i negociació entre els governs espanyol i català; en segon lloc, abordar la reforma de la Constitució en el Congrés amb l’objectiu d’avançar cap a un Estat federal; i en últim termini, una reforma immediata del sistema de financiación autonómica. “Però no un cupo català, perquè això seria no entendre res”.

“Crec que fa falta recórrer eixos ponts. Impulsar eixa Espanya policèntrica, eixe Estat federal cohesionat, solidari, responsable i plural”, ha dit Puig, alhora que ha advertit que el problema no es resoldrà “confrontant banderes patriòtiques, sinó enarborant el patriotisme de la igualtat entre persones”.

Ja en el torn de les preguntes, el president ha insistit que les negociacions han “d’accelerar-se” quan ha sigut interpel·lat pet la possibilitat que el president Puigdemont plantege al parlament català la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). El president valencià tampoc ha sigut clar davant la possible aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola.

Comparteix

Icona de pantalla completa