Diari La Veu del País Valencià
Compromís i Podem demanen la dimissió de Rajoy per l’ús de la violència per a acallar l’1-O

La coalició Compromís ha manifestat aquest diumenge la seua ferma condemna pels esdeveniments ocorreguts a Catalunya, alhora que ha condemnat l’ús de la força que el govern de Mariano Rajoy ha desplegat contra la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. En aquest context, la coalició valenciana ha reclamat en un comunicat la dimissió del president espanyol davant la incapacitat de diàleg per a arribar a un acord polític que permeta obrir un debat plural per a resoldre el conflicte territorial existent.

“La desmesura de la resposta del govern de Rajoy i del PP a la situació a Catalunya evidencia la falta de valors democràtics per l’aplicació camuflada de l’article 155 de la Constitució espanyola. A més, la repressió de la voluntat del poble català d’exercir els seus drets fonamentals demostra que Rajoy ha sigut el responsable de l’augment de la tensió social viscuda a Catalunya, de posar en perill la ciutadania, tal com demostren les imatges de les persones ferides en les càrregues policials durant la jornada de hui”, assenyala el comunicat.

En aquest sentit, la coalició ha volgut mostrar la seua “solidaritat amb les persones que viuen a Catalunya, que han demostrat amb les seues manifestacions pacífiques una voluntat de voler triar a les urnes el seu futur polític, voluntat que no pot ser reprimida amb violència”.

Estañ censura l’actitud el PSOE

En el mateix sentit s’ha expressat el secretari general de Podem, Antonio Estañ. El líder de la formació morada ha reclamat la dimissió de Rajoy perquè “és una vergonya i un obstacle per al futur d’aquest país”.

En un comunicat, ha defensat que “el Partit Popular solament deixa dos bàndols: o el seu bloc de força i absència de diàleg o la democràcia”, si bé ha afegit que “l’actitud que manté el PSOE no deixa clar amb qui està” i li ha demanat que accedisca a negociar una nova moció de censura a Rajoy.

Estañ ha criticat les càrregues policials que han tingut lloc durant la jornada de l’1-O i que han tractat “d’evitar que la ciutadania catalana, que ha mostrat majoritàriament la seua voluntat d’expressar la seua opinió sobre la seua relació amb l’Estat, puga votar”. “Ordenar aquesta actuació dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat revela la seua feblesa i la seua incapacitat política”, ha asseverat.

Puig: “La violència mai és la solució”

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha manifestat en un missatge, a través del seu compte de Twitter, que li produeixen “molta tristesa” les imatges violentes que s’han produït durant la jornada del referèndum a Catalunya. “Hui tots estem perdent”, ha lamentat.

Puig ha subratllat aquest diumenge en una piulada que el que més li preocupa és “la fractura que hi ha darrere” de les càrregues policials i ha reivindicat que “la violència mai és la solució”, però “el diàleg, sí”.

Comparteix

Icona de pantalla completa