Diari La Veu del País Valencià
Compromís presenta la campanya #TracteJust per a conscienciar els valencians dels efectes de l’infrafinançament

La coalició Compromís ha engegat aquest divendres la campanya #TracteJust amb l’objectiu que la societat valenciana “prenga consciència” de la discriminació en matèria de finançament que pateix el País Valencià i s’implique en la reivindicació d’una millora. En una compareixença pública a Alacant, diversos portaveus de la coalició han reclamat “una unitat d’acció més enllà de la política” per a revertir la situació d’infrafinançament. A la cita han assistit la coportaveu de la coalició i coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó; la diputada a les Corts, Mireia Mollà; el diputat al Congrés, Joan Baldoví; el portaveu a la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana; i el portaveu a l’Ajuntament d’Alacant, Natxo Bellido.

Segons han explicat, la campanya està dissenyada perquè els càrrecs locals puguen fer arribar a la gent en anglès, valencià i castellà la situació que pateix el País Valencià. La coportaveu de Compromís, Àgueda Micó, ha remarcat que la campanya s’allargarà durant els pròxims dos anys: “El posicionament del PP en contra d’un finançament just és una broma de mal gust. El Ministeri d’Hisenda ha reconegut que som el territori pitjor finançat i encara el ministre Cristóbal Montoro ens diu que si plorem. Doncs bé, ací diem ‘qui no plora no mama’. No pararem fins a fer-nos visibles; és una qüestió d’urgència”.

Sobre aquest tema, Mollà ha opinat que és necessària una “unitat” que cal “demostrar” i que “no pot quedar-se únicament en un plànol polític”. Així, ha sostingut que circumstàncies com “la crisi econòmica” o la que es viu “en altres parts de l’Estat eclipsen la situació valenciana”. “Tenim més arguments que altres territoris. Patim com ningú la perversió del Fons de Liquidació Autonòmic, que es paga de manera que no arriba als serveis bàsics quan ha de fer-ho”, ha incidit.

El diputat al Congrés, Joan Baldoví, ha recordat que Compromís és “l’única força que no ha de respondre a cap partit amb seu a Madrid” i que la coalició ha sigut, al Congrés, la que “més propostes” en clau valenciana ha presentat durant la negociació dels pressupostos: un total de 200 esmenes per valor de 1.000 milions d’euros. “Hem apel·lat al diàleg dels diputats valencians: els de Ciutadans no van aparéixer i els del PP ens van dir que no els convidàrem més. Aquesta campanya, si no la fem nosaltres, no la farà ningú”, ha manifestat.

Per la seua banda, el portaveu a la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana, ha insistit que sense unitat “Alacant té una situació complicada” i ha lamentat que la institució “no vol escoltar parlar de cap reivindicació. També ha assenyalat que “menys finançament vol dir pitjors infraestructures”.

Doble discriminació

Compromís ha advertit que el País Valencià està “doblement discriminat pel govern central”, ja que és la comunitat autònoma “pitjor finançada” i és el territori que “menys inversions rep de tot l’Estat”. “És l’únic territori amb una renda per habitant inferior a la mitjana estatal que aporta a les arques de l’Estat com si estiguera per damunt; és a dir, que sent pobra paga com a rica. D’aquesta manera, l’Estat ens condemna a unes contribucions fiscals injustes i desproporcionades que ens aboquen a la inviabilitat econòmica”, han exposat.

A aquest fet se suma, segons Compromís, “el dèficit en inversions en el nostre territori que anualment ens imposen els diferents governs centrals a través dels Pressupostos Generals de l’Estat”. A més, han denunciat que es rep el 3,5% de les inversions malgrat suposar l’11% de la població i el 10% del PIB.

Comparteix

Icona de pantalla completa