Diari La Veu del País Valencià
Via lliure a Air Nostrum per a arrabassar a Renfe part del negoci de l’AVE

Un pas més en la irrupció d’Air Nostrum en el negoci ferroviari. La companyia que presideix Carlos Bertomeu va presentar, aquest dilluns, al·legacions a les condicions fixades per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per a donar entrada a empreses privades en el transport ferroviari de passatgers. En concret, ho va fer a través d’Intermodalidad de Levante, la filial de l’aerolínia per al negoci ferroviari, creada en gener del 2015.

La mercantil té en el punt de mira la ruta d’AVE entre Madrid i la ciutat francesa de Monpeller, atés que la CNMC vol liberalitzar a mig termini els recorreguts de tren que tenen part del seu recorregut fora d’Espanya. El regulador prendrà una decisió en sis setmanes i ja ha explicitat els requisits que imposarà als operadors que, com Air Nostrum, volen participar de part del pastís del transport de viatgers per via fèrria, monopolitzat a hores d’ara per Renfe.

En concret, la CNMC exigirà que almenys el 30% de la facturació i dels viatgers dels trajectes liberalitzats corresponguen a passatgers que travessaran la frontera. A més, almenys un 20% dels quilòmetres del recorregut hauran de discórrer a l’estranger. La filial d’Air Nostrum va proposar que calguera un 40% de quilòmetres fora d’Espanya, però el regulador va desestimar aquesta petició.

Presa de posicions per a la liberalització total

Si aconsegueix explotar la línia Madrid-Montpeller, l’empresa valenciana aconseguiria un punt de partida privilegiat amb vistes a la liberalització total del sector el 2020, quan podria haver de competir amb altres interessats, com ara Alsa, Ferrovial, ACS, Comsa, Globalia i Planeta.

Comparteix

Icona de pantalla completa