Diari La Veu del País Valencià
Almassora recupera la carta de poblament en la celebració del 780 aniversari de la seua fundació

Almassora festeja aquesta setmana el 780 aniversari de la seua fundació mitjançant propostes culturals i lúdiques per a públic de totes les edats. El punt clau d’aquesta programació són les I Jornades d’Estudis d’Almassora, impulsades des de la Regidoria de Patrimoni a través de la Universitat Jaume I (UJI) i el CEFIRE i amb la col·laboració de CaixAlmassora, que donen començament aquesta mateixa vesprada.

L’acte d’inauguració del congrés serà conduït pel professor i investigador Javier Soriano qui, després de les intervencions de l’alcaldessa, Merche Galí, i la regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, donarà pas als historiadors Enric Guinot (UJI) i Vicent Garcia (Universitat de València). Tots dos analitzaran el context socioeconòmic en el qual es va produir la fundació del municipi en les seues ponències ‘Les cartes de poblament valencianes’ i ‘El naixement d’Almassora a partir dels documents històrics’.

Les més de 70 persones inscrites en aquestes jornades tindran accés als estudis en matèria d’història medieval vinculats a Almassora de la mà dels mateixos autors. Dissabte 23, el professor de la Universitat de Castella-la Manxa David Igual exposarà el seu treball ‘Després de la conquesta cristina: societat i economia en l’Almassora medieval’. A continuació, Sergi Selma (UJI) oferirà la ponència ‘L’espai i les construccions medievals de l’aigua a Almassora’, mentre que l’encarregat de tancar les sessions serà Carles Rabassa (UJI) amb ‘El context comarcal: la creació de nova viles en la plana de Borriana’.

Per a Gómez, aquestes jornades marquen l’inici “d’una llarga sèrie de trobades en les quals, any rere d’any, persones expertes en diferents ciències socials analitzaran i acostaran als veïns i veïnes la realitat històrica i social del nostre poble, des d’un punt de vista rigorós i científic”. La regidora ha desitjat que “aquesta siga la primera pedra d’un projecte que consolide Almassora dins del panorama cultural i pedagògic de la comarca”. L’edil ha agraït especialment la col·laboració dels tècnics municipals Primitiu García i Gerardo Clausell, així com de l’historiador local i ponent David Igual.

Cal recordar que l’Ajuntament d’Almassora ha obert aquestes jornades a tota la ciutadania després d’oferir fins a un centenar de places d’inscripció gratuïta al congrés. El vessant acadèmic d’aquest 780 aniversari conviurà amb actes populars, com ara la visita guiada al nucli antic i la ruta fins al Castell Vell que l’arqueòleg municipal realitzarà en la vesprada de dissabte. Al voltant de les 20.00 hores, la plaça Major acollirà la representació de l’obra Un viatge en el Temps, a càrrec del grup de teatre El Cresol i amb a la participació de la soprano almassorina Rosa Burdeus i de Tambors de Passió

Comparteix

Icona de pantalla completa