Puigdemont: "El govern espanyol ha suspés de facto l'autogovern de Catalunya"

El president de la Generalitat fa una crida a la ciutadania per a donar una resposta "massiva i pacífica" davant de l'actitud "totalitària" del govern espanyol
20 setembre 2017 01:00h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura que el govern espanyol aplica "de facto" un "estat d\'excepció"

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha denunciat la "suspensió" de l'autogovern en aplicar-se un "estat d'excepció" per part del govern espanyol. En una declaració institucional des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat –després de reunió extraordinària del Consell Executiu d'aquest dimecres al matí– Puigdemont ha refermat l'1-O i ha fet una crida a la ciutadania per a donar una resposta "massiva i pacífica" davant de l'actitud "totalitària" de l'Estat.

El president ha asseverat que, en les "darreres hores i hui", el govern espanyol ha "suspés de facto l'autogovern de Catalunya i ha aplicat de facto un estat d'excepció". "Les llibertats estan essent suspeses i reprimides", ha afegit.

Puigdemont ha alertat que el Govern ha estat "objecte d'una agressió coordinada" per les forces policials per a "impedir" que els catalans es puguen expressar a les urnes l'1-O i que ha "suspés l'activitat" de l'executiu eixit de les eleccions del 27-S. Tot i això, el president ha insistit que la ciutadania està "convocada" al referèndum "per a defensar la democràcia" davant d'un "règim repressiu i intimidatori". Davant d'aquest escenari, el cap del Govern ha demanat que la gent es "prepare" per a defensar la democràcia i Catalunya amb l'"única arma" de què disposa: "La resposta ciutadana".

Carles Puigdemont: "No acceptarem un retorn a èpoques passades i tampoc que no ens permeten decidir les èpoques futures de llibertat i democràcia"

Per a Puigdemont, les actuacions de la Guàrdia Civil d'aquests dies i, especialment les d'aquest dimecres, "vulneren l'estat de dret, la carta de la Unió Europea" i les garanties constitucionals. Per tot això, el cap del Govern s'ha compromés a "fer valdre" la legitimitat del 27-S i ha assegurat que l'executiu "no es farà enrere" perquè "no hi té dret". En aquest sentit, Puigdemont ha subratllat que el Govern prendrà les "seues decisions" i que serà "fidel" al seu programa. "No acceptarem un retorn a èpoques passades i tampoc que no ens permeten decidir les èpoques futures de llibertat i democràcia", ha defensat.

Finalment, el president ha conclòs que l'executiu dóna "suport i empara política, jurídica i personal" als servidors públics del Govern que han estat detinguts i ha denunciat la "intervenció" d'un govern espanyol que "no respecta els principis de la democràcia". En referència a l'estat espanyol, Puigdemont ha considerat que ha "ultrapassat la línia vermella que el separava" d'un "règim autoritari i repressiu".

next