La Guàrdia Civil deté 14 alts càrrecs de la Generalitat de Catalunya en 41 escorcolls en una operació contra el referèndum

Entre els detinguts es troben el secretari general de Vicepresidència, Josep Maria Jové, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó
20 setembre 2017 01:00h
Imatge de dos agents de la Guàrdia Civil a les portes de l\'ICF de Barcelona.

S'eleva a 14 el nombre de detinguts en l'operació de la Guàrdia Civil oberta des d'aquest matí a diverses conselleries i seus de la Generalitat i empreses que emmagatzemarien material electoral, segons han confirmat fonts policials a l'ACN. Els escorcolls s'estan fent en 41 punts diferents, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Entre els detinguts, hi ha el secretari general de la Vicepresidència i de la conselleria d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó; a més d'altres càrrecs de la mateixa conselleria, el Departament d'Afers Socials, o el CTTI. L'objectiu és recopilar proves i indicis per a la investigació. Les intervencions s'han dut a terme per ordre del jutjat d'Instrucció número 13 de de la capital catalana, que va obrir diligències pel 'cas Vidal' i que investiga els preparatius del referèndum.

Diversos agents de la Guàrdia Civil han entrat, aquest dimecres, a primera hora del matí, a les dependències del Departament d'Economia, situat a la Rambla Catalunya. Davant de la conselleria s'han concentrat centenars de persones que cridaven consignes independentistes a favor de la democràcia i contra els agents de la Guàrdia Civil. ''Votarem'', ''Això sí que és un cop d'estat'', ''No passaran'' o ''Aquesta és la seua democràcia'' han estat alguns dels crits que s'han anat repetint al llarg del matí.

Hi han acudit ombrosos polítics, com ara Lluís Llach, de Junts pel Sí; Albano Dante-Fachín, diputat de CSQP; Joan Tardà, diputat d'ERC al Congrés, o Ramon Tremosa, eurodiputat. També s'hi ha personat els responsables de les entitats sobiranes: Jordi Cuixart, president de l'Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, president de l'ACN. Precisament Sànchez, ha fet una crida a la "màxima tranquil·litat'' a tots els manifestants i ha demanat una ''actitud no violenta'' perquè ha alertat que: "Ens volen provocar''. Per això, ha recordat que es defensen ''les institucions del país amb democràcia''. 

També estan escorcollant la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, a la Gran Via, on s'hi concentren una trentena de persones; a més dels departaments de Governació i Afers Socials de la Generalitat. 

D'altra banda, els agents també s'han personat a primera hora del matí al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat; a la seu de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC); al Consorci Administració Oberta de Catalunya; a l'empresa T-Systems, i a les dependències d'Atenció Ciutadana, situades a la Via Laietana, número 13, de Barcelona. 

Concretament, al Departament d'Economia i Hisenda, els agents han acordonat el despatx de Jové, així com el de la directora de serveis del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Natàlia Garriga. 

Al Departament de Treball, Afers Socials i Família, la Guàrdia Civil ha entrat quan passaven cinc minuts de les huit amb tres ordres judicials per a requisar material, mòbils, documentació i informació dels ordinadors de dos treballadors vinculats al CTTI i del secretari general de la conselleria, Josep Ginesta. Durant l'operació, que continua oberta, han retingut dos treballadors, un a la plata 20 i un altre a la plana 3, i estan actuant en la requisa davant seu, sense deixar-los fer cap trucada. Ara actuaran al despatx del secretari general del departament. 

A més de Jové i Salvadó, també està detingut David Franco, cap de desenvolupament d'àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions; David Palanques, de l'oficina tècnica de projectes –aquests últims estan presenciant l'escorcoll als seus llocs de treball–; Josué Sallent, director d'estratègia i innovació del CTTI; Xavier Puig, de l'oficina d'Afers Socials, i Juan Manuel Gomez, de la conselleria d'Economia i Hisenda. També han detingut dues persones que estarien vinculades a naus que emmagatzemarien material electoral.

next